Citiraj:
Autor struga987
Iako malo razmišljam, neki dan sam na YT slučajno naletio na Counter Strike 2 turnir koji se održavao u, pazi sad Kini! Znači u Kini gledaju tamo neke europske (FaZe, Mouz, ...) i balkanske (onaj G2) timove kako se natječu u toj igri i luduju haha
Iskreno, postoji nešto usađeno u ljudskoj psihologiji i to se neće promijeniti, samo što je u današnje vrijeme format toga znatno drugačiji nego 90ih i početkom 2000ih. Mi koji smo u to vrijeme imali nekih 10-15 godina nama će to vrijeme biti zlatno doba, vjerojatno slično kao i nekim klincima danas koji su tih godina i gledaju gaming scenu kakava je trenutno, jer tko zna što će biti za tipa 20-25 godina hmm.
|
Još jako ranih 2000tih ti je bilo poznato da je u Koreji Starcraft nacionalni sport, i "mečevi" između igrača su se prenosili na televizijskim programima posvećenima samo tome. To je tad zvučalo nama toliko avangardno kao nekakva dalekoistočna bizarnost, da zapravo (kolko znam) u nijednom časopisu to nije nekako precizno popraćeno nekom reportažom iz Koreje.
E sad, s pričama nama je bilo top s 15, nekim klincima danas će isto tako, e tu se ne bi složio, čisto zbog toga što se prije koju godinu vrtio podatak na nekom portalu, da prosječan gamer u svijetu ima - 30ak godina!!?
Što je protivno svakoj logici da se samo djeca igraju tj. gejmaju u nekoj svojoj teenagerskoj dobi
a prije označava da je tu našu generaciju iz 80ih, recimo druge polovice, gaming s kraja stoljeća nekako baš pogodio u žicu i ostavio im "dalekosežne posljedice", dok danas je očito da djeca i teenageri imaju toliku poplavu sadržaja od najmanjih nogu, da se ni nemože razvit neki širi sloj koji bi imao iste takve interese. A dok su nama tad "igrice" bile i filmovi, i youtube i glazba zajedno, plus i teenagerski virtualni junaci/idoli (sve su cure htjele biti Lara, svi dečki mišićavi i zgodni kao Duke...), sve u jednom.
Druga stvar je da legendarnih inovacija i promjena više nema, i neki klinac koji igra igru iz 2019. neće past na guzicu kad vidi igru iz 2024. kao što smo mi npr. kad usporediš igre izašle 1994. i 1999.
U vezi fotki, to se slažem, i meni je žao da ništa takvo ne postoji iz igraonice, no tada iako nije baš bilo da fotiće nitko nije imao (npr. ja sam za rođendan u 4.raz dobio- i možda svega 3,4 filma u zivotu ispucao, jer je sve to skupo za razvijat) , bilo je vrlo netipično do nemoguće da ih itko nosi okolo "po kvartu", zbog realne opasnosti da će bit ukradeni ili od strane huligana (koji su išli i u igraonice) iz pakosti potrgani. Tako da fali tu jako puno fotki iz tog razdoblja, a svašta bi se dalo zabilježit iz škole i sa igrališta, parkova itd. No, eto, to je ta jedna negativna emanacija tog vremena koja danas bi klincima bila neshvatljiva, s obzirom na očito tehnološki socijalizam, loool. Svi imaju komp, internet, mob i fotić te kameru na dlanu.
@adaksinjo
To su jako kvalitetni časopisi, nikad ih nisam skupljao/kupovao iako imam par komada odnekud pokupljenih, ugl. šta se čeka, skenere na sunce :-)
@Bubba
Netaktična izjava o retro hobbyima je suštinski pogrešna, jer obilježje goleme većine sakupljačkih hobbya je upravo stvari iz prošlosti; teško je zamisliti da se danas netko predstavlja kao sakupljač najnovijeg modela iPhonea.