View Single Post
Staro 12.04.2024., 00:49   #6054
Tirion
Registered User

Datum registracije: Oct 2021
Citiraj:
Autor BundyR Pregled postova
Osim ako imaš penziće u kući kojima je to najvažnija stvar na svijetu
Dobro si skužio

Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
malo si me pogubio tu.

ako imaš managed switch, propusti sve šta treba na lan port u kojeg ćeš ubost postojeći ISP router osim vlana za internet, i na drurgi lan port propusti vlan 100. pod uvjetom da kaniš to odvajati. ako ne nemoj niš ni dirati.

imaš previše opcija, moraš se odlučiti za jednu. ja bi osobno izbacio kompletnu isp opremu (iako za sad nisam uspio). da mi telefon stvarno ali stvarno treba, stavio bi neki ip dect. mislim imam ga ali fiksni telefon danas ničemu ne služi. još da je to analogija prava koja radi tokom neke kataklizme ajde, ali toga odavno nema više i voip linije ne služe ničemu
Da i išao bi na neki ip dect telefon. Managed switch imam, postojeći ISP router Speedšrot je fino pospremljen u ormaru i ne mislim ga vraćati samo radi telefona jer mi je ovaj Archer AX55 Pro odličan.

Kako su ovdje Karlo i Nikky spominjali ranije, treba drugačije pospajati u trokutu ONT - switch -router ako se želi ip dect telefon upogoniti, no taj dio mi nije jasan. Kao ONT bi se trebao spojiti direkt na switch i onda na njemu tagirati neki VLAN 101 port. Ok, to kužim.

No ne znam što dalje, kako se i šta radi za internet konekciju i max tv, i što se spaja na router u cijeloj priči. Opet napominjem da je ISP router van priče i ako je moguće htio bi da ostane tako.

Kako sam rekao, trenutno mi je raisecomov ONT spojen na WAN port routera, a iz router WAN/LAN porta kabel je spojen na switch. Max tv-i su spojeni direktno na portove na routeru i sad ne znam ovaj dio jel ih ostavim kako jesu ili mogu i oni ići preko switcha ako tagiram VLAN 1500 portove...
Tirion je offline   Reply With Quote