View Single Post
Staro 11.04.2024., 10:23   #6043
Tirion
Registered User

Datum registracije: Oct 2021
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
da. moraš mu propustiti vlan koji mu treba, ako imaš glupi switch iza onta, onda bi to trebalo ić automatski. ako imaš managed switch onda moraš ručno, i ako stavljaš ip telefon na router - moraš na taj lan port propustiti vlan za voip. način kako da to napraviš ovisi o tome kako je softver složen.

naravno trebaju ti voip podaci. lakše je router od isp-a zakačiti na mrežu i nek se on gomba sa voipom.
Ok, tnx, vidim bilo je već nešto govora o tome i na str 184 ove teme...

U mom slučaju mreža je postavljena ovako: ONT -> LAN kabel u WAN port routera -> gigabit WAN/LAN port routera kabel u ->switch

Novi konfig bi trebao izgledati: ONT -> LAN kabel u neki port switcha (ovdje tagirati nešto, ili ne?) -> na switchu tagiram VLAN 100 portove gdje mi je pospajana oprema, a što se sa switcha onda spaja dalje u router, ide u neki lan port routera kabel pa nazad u switch ili kako? Ovaj dio mi nije jasan.

I trenutno su mi 2 max tv-a s patch panela direktno spojena u router, u ovoj novoj shemi odredio bih samo VLAN-ove 1500 na 2 porta na switchu i to je to ili treba još nešto?
Tirion je offline   Reply With Quote