View Single Post
Staro 10.04.2024., 09:59   #571
Moshus
Premium
Moj komp
 
Moshus's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 141
U tom periodu prijelaza 90ih u 2000ite tih igraonica u ZG Dubravi je fakat bilo hrpa. nakon što je otvorena prva, samo su počele nicati u svakoj drugoj ulici. u početku su bile samo sa PC-ima, a kasnije su se počele otvarati igraonice i sa kombincaijom PC/Play Station.
klasična priča kao i drugdje... u svakoj se skupljala većinom kvartovska klošarija i svaka je imala svog stričeka koji je uglavnom uvijek bio blago nadrkan, što ni ne čudi jer je po cijele dane imao posla sa ovom prvom grupom. naravno svaka igraonica je bila i izvor piratluka koji sam osobno izbjegavao nabavljati tamo jer su bili preskupi, nego sam se držao dediciranih kvartovskih dilera koji su znali svoj posao

sjećam se jednog od najpoznatijih u dubravi, a mislim da je bio i jedan od pionira piratluka općenito u cijeloj hrvatkoj, čuvenog Habana koji je živio u zgradi na negdje 3, 4 katu, i kada bi došao kod njega u stan, uvijek bi te dočekala njegova stara i odvela do njegove sobe koja je doslovno izgledala kao u hakerskim filmovima iz 90ih. bila je jedno 5x5m sa njegovim krevetom i hrpetinom nabacane informatičke opreme uz onaj final touch ustajalog zraka kao da nije otvorio prozor godinu dana (što vjerojatno i nije daleko od istine). lik je doduše znao svoj posao i sjećam se da sam, i kada su se pojavili jeftiniji dileri, uvijek išao kod njega jer sam uvijek znao da ću dobiti nešto šta radi i uvijek se potrudio isprintati u boji cover od igre što me veselilo. koliko znam bio je jedan od rijetkih pionira koji, za razliku od ostalih dilera, nikad nije pao, barem koliko ja znam.

što se igraonica tiče tu se španao Duke Nukem, Doom, Quake, Unreal Tournament, Red Alert, Starcraft, Warcraft 2, GTA 1, Heroes of Might and Magic 2 i 3, Diablo, Need for Speed, Colin McRae Rally... naravno, ja sam 95% vremena samo gledao drugu ekipu, a vrlo rijetko igrao. ostao mi je u sijećanju jedan feature koji sam vidio u jednoj igraonici koja se pojavila nešto kasnije ... znači svaki PC je uz mali display imao bravu za ključ sa kojim je striček, za svaki okretaj ključa, povećao timer za 15 min. ne sjećam se točno šta se dogodilo kada ti vrijeme istekne, mislim da je bio hard reset pc-a ili tako nešto. ako si platio sat vremena, striček bi ti pokrenuo igru, napunio 60min na timer i to je to, nije bilo one fore daj još samo minutu.
Te igraonice, dileri piraterije i gamerski časopisi fakat jesu bili jedna vrsta romantike tog perioda koja teško da će se ikada više pojaviti u tom obliku.
Moshus je offline   Reply With Quote