Ok, za BiglyBT nije trebalo nista posebno podesavati. Instalirao, upalio, usao u settings - default save location - klik browse - dodao rucno custom folder na usb disku i potvrdio ga. Android taj folder definira kao SAF lokaciju (storage access framework). Po defaultu tako kako je sve radi, app ima R/W permissione i download radi.
Na isti nacin sam podesio watch folder (za torrent fajlove). U settings - full settings - files - torrents - import new torrents automatically (ON) - import directory. Na isti nacin odaberem postojeci ili kreiram novi folder. Ubacim torrent fajl i za par sekundi krece download.
X-plore ima FTP server ali kao sto si primjetio placa se za R/W pristup. Server mi radi kada je Shield ugasen. Izgleda solidno i cak ima opciju da se automatski pokrece kada se spoji na mrezu (znaci uvijek).
Probao sam i CX file explorer i njegov FTP server je besplatan i radi, imam R/W permissione i radi kako treba. Ali ne radi kada je Shield ugasen. App izgleda kao neki krs, ali ok, za test je dobar.
FX manager nema FTP server, to sam ti krivo rekao.
Mogu potvrditi da barem u ovom mom slucaju nemam problema sa usb diskom i permissionima. Nisam morao kemijati po postavkama, nista mimo postavki same aplikacije i kliktanja allow na pop-upove prilikom setupa.