Tema: Iskon
View Single Post
Staro 01.04.2024., 14:00   #6568
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 3,129
glavni "fičr" optike je iznimna stabilnost (nema oscilacija brzine zbog udaljenosti, vremenskih uvjeta, crosstalka itd) i nizak ping , za razliku od dsl-a i mobilnih mreža.

u potpunosti je normalno, u svijetu, nuditi brzine od 20,30 ili 50mbita preko optike - dapače to je još uvijek aktualno i kod nas, paketi od 20 ili 50 se nude na optici. nazvati 300mbita jadnom brzinom je kronično nepoznavanje tematike i ide na foru "moj tata je jači od tvog tate". nitko tko je u it-u ne bi si smio dozvoliti tako neku frazu. nećemo reći ni da je valjda 80tak % naroda HR i dalje na dsl-u gdje , po tebi, imaju onda ultra-jadnu brzinu.

i sad nažalost naši provideri, koje vode non-IT ljudi - su došli na divnu ideju da raji ponudi pazi ovo, GIGABITNE brzine jer dobro zvuči. time su sami sebi propucali nogu (i muda) jer su se najprije hvalili izgradnjom optike po cijeloj državi, naravno GPON sa tko zna koliko korisnika po splitteru, i onda bubnuli pizdariju i na tome ponudili čak dva gigabita po korisniku.
trenutni standard je xgs-pon (olitiga po tele2 reklami - deset giga mreža) koja ti u naslovu kaže da po jednoj niti ide 10gbita. istu nit troši dvoznamenkast broj korisnika (neovisno o operateru) zbog splittera.
i sad su se svi napalili na gigabit ili dva (kao i ti uostalom) i vidi vraga - to ne radi. ping ide u nebesa, brzina pada daleko ispod zakonski dozvoljene, packet loss, i svi se žale. naravno da se žale. u realnosti tvojih gigabit nije ni blizu, kompletna mreža šteka, ali ej ti imaš gigabit na optici.

moš bit poweruser do marsa, gigabit na gpon mreži nemaš kako iskoristit.
šta uostalom smatraš power userom? imaš 2 grafičke , nas i teraš steam pa ti treba da ti skine update u 12 sekundi?
power user,a svi veći content provideri throtlaju korisnike, youtube smanjuje bitrate i buffering, netflix droppa bitrate i gradi lokalne servere da bi smanjio load na internacionalnim linkovima, većina vpn providera jedva izgura 100mbita osim ako nisi zakupio dedicated servis.
plaćeni hetzner vps isto kašljuca, zna ne ić ni 200mbita.

po toj logici valjda sam ja power user, i po količini uređaja doma, korisnika na mreži...
rađe stabilnih 100mbita, nego ovo šta sad telemach i a1 rade sa gigabitnim priključcima koji u realnosti to nisu.
jp_rv je offline   Reply With Quote