View Single Post
Staro 23.03.2024., 22:00   #21
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Kugla Mk.2

Izradu postolja nisam dokumentirao (sumnjam da bi ikog zanimalo), ali nakon "šake" šarafa, matica i sličnog željeza sve je sastavljeno kako treba biti

Imam i jednu "vintage" koju nisam dokumentirao - staru cca 60-ak godina (prethodno korištena kao stubišna rasvjeta) izrađenu od bakelita koju sam temeljito očistio i svježe prebojao, te učvrstio i osigurao da bude sigurna za korištenje. Stavio sam gore prozirnu kuglu uz klasičnu žarulju od 60W iako ovu budem zamijenio dekorativnom LED verzijom kako ne bi došlo do pregrijavanja i eventualnog pucanja bakelitnog nosača (kao i E27 grla)

Edit
Kao što sam govorio, "klasična" serija napravljena od vintage komponenti

Armaturu je najprije trebalo oprati i prebojati svježom bojom (zanimljivo, permanentni marker se pokazao kao odlično rješenje), a staro sam grlo učvrstio novom navojnom šipkom, maticama i podmetačima

Ovo unutra nije zapravo klasična žarulja, iako tako izgleda ... riječ je o jednoj od onih "fancy" dekorativnih žarulja sa LED nitima, koja imitira klasičnu, iako sam je originalno testirao sa klasičnom od 60W.

Grlo je E27, originalno (bakelitno) koje je skinuto iz jedne takve armature koje je zgrada odbacila prilikom modernizacije. Bilo ih je dosta polomljenih i spaljenih, jedno je čak radilo kratki spoj, a dosta tih armaturi je popucalo pa sam morao sve rastavljati i raditi kombinacije, uzeti najbolje od jednog i upariti sa najboljim od ovog drugog.

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 24.03.2024. u 12:30.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote