jer nema tržišta za to. to nisu uređaji predviđeni za consumer tržište, već za ISPjeve. gpon se smatra ISP mrežom i svugdje po svijetu ti provider daje na korištenje ont, pa ti stavi iza njega štagodoš.
dok sam radio u firmi koja je imala privatni gpon, isto nismo imali pristup toj opremi već je sve išlo preko izvođača odnosno integratora, nisam se zabuljio u ugovore da vidim tko je "glavniji" u priči. point being, mi smo naše interne kvarove prijavljivali integratoru koji je dalje rješavao tehničke kvarove, od njega smo naručivali i nove ont-eve, i govorili kako da podese vlanove, i sve šta se tiče toga - ali nismo nikad imali pristup samoj opremi, niti olt-u niti ont-u, a oprema je bila NAŠA, plaćena i preplaćena.
u ovom filmu bi ti mogao izabrati firmu i kupiti par tisuća komada ont-ova koji ti odgovaraju (mi smo imali 3 ili 4 vrste, sa i bez wifija, 4 ili 8 portova).
naravno klasa ont-a ti mora odgovarati sa klasom olt-a odnosno kartice na olt-u.
kod ISP-a ti neznaš šta je s druge strane, i zapravo ne bi smio petljati po gpon mreži, kačiti gore tkoznakakve uređaje. na isp-u je da ti daje pristup mreži i pristupne podatke, to šta kod nas to ide jedino valjda prijetnjom ubijanja nekoga je problem u zakonodavcu, ne u isp-u.