View Single Post
Staro 01.03.2024., 18:16   #17
Trekkie4
Registered User
Moj komp

Trekkie4's Avatar

Datum registracije: May 2023
Evo koliko se kugle više (ne) koriste ... danas sam otišao do jedne elektro prodavaonice, da pitam za kugle i/ili njihove zidne armature i koliko koštaju.

Kaže čovjek ostala samo jedna, nema ih više. Zadnjih 4 ili 5 komada je otišlo prošli tjedan, i to provjereno (jer sam osobno provjeravao). Što bi značilo da ide to više nego što ljudi misle, samo se malo njih usudi javno "priznati".

Raspitivao sam se i za M10 šipku za navoj grla ali mi je čovjek objasnio da se to više ne proizvodi, i da se eventualno (i jedino) može napraviti po mjeri u Bauhaus-u, osim ako ne želim tražiti po Hreliću i vaditi iz starih lampi.

Update (5/3/2024)
Pitanje ... traži se opal kugla starije proizvodnje, rekao bih negdje iz 60ih ili ranih 70ih godina sa crtom preko "ekvatora". Naime, one najstarije nisu bile izlivene iz jednog komada već su koristili kalup iz tri dijela. Gornja sfera, lijeva strana baze sa navojem kao i naravno, simetrična desna. Stoga bi se između svakog spoja vidjela "crta" koja dolazi do izražaja kad lampa svijetli.

Nisu toliko rijetke, ima ih dosta ali većina ili ne mari ili ne kuži u čemu je riječ pa je teško dobiti konkretne informacije. Neoštećena i bez defekata, po mogućnosti u Zg. Ako živite ... ili ste živjeli u starijoj zgradi sagrađenoj prije 1970 i imate jednu viška, velike su šanse da je riječ upravo o takvoj. Ponude ili pitanja mogu na PP da tu ne spamamo temu. Budem stavio primjer, ilustraciju ispod teksta:

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 05.03.2024. u 00:27.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote