Tema: Dobra klima
View Single Post
Staro 01.03.2024., 10:02   #4459
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Vidim da ove ulazne serije ME vise nisu sinonim za dobru i pouzdanu klimu, nego bas suprotno, rade kao neke poluispravna low budget rjesenja, stvarno horor od kupnje.

Kako me u nekom trenutku čeka izmjena klima u stanu gledam sta bi bilo najbolja smislenija kupnja, do sad mi je ME bio prvi izbor, ali sad razmisljam da ipak ne uzmem njih.

Trenutno imam jedan stari (ugrađen 2007. g) Toshiba Inverter, dual split, 3.5kw unutarnja je u prostoru di je dnevna/blagovaona/kuhinja (30m2) i 2.5 kw u spavacoj sobi od 10m2.
Vanjska je RAS-M18YACV-E, unutarnja RAS-M13NKCV-E i RAS-M10NKCV-E. Ovo „E“ na kraju znači da su to modeli invertera bez opcije grijanja, namjenjeni za Bliski istok, dok je to jos bilo moguce, u međuvremenu su zabranili modele koji nemaju i grijanje.
Klima radi, ali ima par problema, jedinica u dnevnoj je voli tu i tamo smrznuti, nekad vise (češće) nekad manje, ali kroz cijelu sezonu hlađenja pojava smrzavanja unutarnje je česta pojava. (samo u dnevnoj, u spavacoj nisam nikad vidio led)

Klima je stara, ali je MADE In JAPAN, znači i unutranji i vanjski vetilatori su i dalje tisi od potpuno novih klima iz GREE kategorije.

Zvao majstora, popeli se na krov, izmjerio tlak plina, sve ok. Malo repozicionirali vanjsku klimu da bi imala vise „zraka“, no međutim i dalje isto. Ja prije toga detaljno počistio vanjsku jedinicu.
Fora je kad se počne odjednom ledit prvo čujem lagano pucketanje iz isparivača unutrašnje jedinice i onda ju samo ugasim i ponovo upalim, led se otpopi i onda sam miran sljedecih par dana. I tako cijelo ljeto, pali gasi.
Nisam uspio ulovit neki pattern kad se to događa, jer znalo se dogoditi kad je klima lagano radila a vani bilo 28, ali znalo se dogodit kad je klima radila neprestano 3 dana i kad je vani bilo 40 C
Majstor kaže da tu može biti sto stvari, počevši od kompresora pa nadalje. Klima je prastara, rezervnih dijelova naravno nema, tako da bilo kakav popravak koji uključuje zamjenu specifičnih dijelova zapravo nije opcija.

Ako netko ima neku ideju sta tu eventualno probati popraviti, neka slobodno napise.

Isao bi na dva nova splita, jer su Multisplitovi dosta skupnji od opcije dva splita, pa slobodno predlozite.
ISao bi na neko bolje rjesenje, ali kako mi treba samo za hlađenje, ne znam koliko ima smisla davati ogromnu lovu za top rjesenje. Sjecam se da sam prosle godine uspoređivao cijenu Hisense rjesenja sa Daikinom, Hisense 1400e, Daikin 2100.

Unaprijed hvala

srale7 je offline   Reply With Quote