View Single Post
Staro 21.02.2024., 15:27   #44517
zvonac
Premium
Moj komp
 
zvonac's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Sv.Nedelja
Postovi: 5,649
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Taj divan svijet kompromisa


Jesi siguran da ti treba nova vilica? Na treking bajku ćeš je ionako držati zaključanu većinu vremena jer ćeš se voziti po cesti. Naravno, pod pretpostavkom da na ovoj imaš opciju zaključavanja.

Sjedni na bicikl, odradi aktivno s njim nekakav periodi onda vidi jel ti i što treba.
Spominjao si kompromise, pikirao sam jedan bajk (novi) taman po mom ukusu Al košta. (kupovao razumom a ne srcem)
Alternativa novome je, rabljeni, pa onda ga nadogradit s djelovima tj više sam se orijentirao na udobnost vožnje a malo manje na performanse.

Dobro pitanje..

Al znaš ono, bajk se ne kupuje ak nema zračnu vilicu Bar sam tak stekao dojam.


Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Moje misljenje o zracnim vilicama je - vozi tu opruznu i koristi je jedno vrijeme da steknes dojam i nadji dobre razloge zasto bi je htio promjeniti. I napisi nam ih ovdje ako zelis.

Misljenja sam da ces kod tako uspravnog sjedenja i trekking bajka dosta slabo dozivjeti i uposliti zracnu vilicu. Imam dojam da ocekujes nesto sto neces dobiti - a to je mekoca pod rukama kod prelaska preko sahtova ili po makadamu.

Zasto ti to pisem? Zato jer ti je sada vecina tvoje mase na sjedalu, a pod rukama imas ajmo reci 20ak % mase. Sto vise budes dizao volan/lulicu, manje mase ces imati naprijed. Vilica ti je tada slabo opterecena, me mozes je sa tih 15 kila opterecenja ni natjerati da se komprimira, pa ces uvijek imati filing da vozis neudobnu/tvrdu vilicu. Zrak ili opruga, svejedno. Bajk ce ti naprijed skakati ko divokoza.

Kod uspona kad je vise mase naprijed (naginjes se prema volanu), vilica se radi efikasnosti pedaliranja zakljucava i tada ne zelis da te boba.

Kod spusteva ti masa sigurno na trekkingu nece ici naprijed, ali zracna bi tu trebala bolje peglati manje neravnine, makadam i sl. naspram opruzne. Sama brzina udara u prepreke ce uspjeti komprimirati vilicu i nesto bi svakako trebao osjetiti.

Da bi kompenzirao manjak osjetljivosti zracne vilice zbog premalo mase na volanu, morat ces je pumpati na manje bara od propisanog (osim ako ne naletis na dual air modele, makar mislim da su oni davno iza nas, barem u low end segmentu). Tada riskiras bottom out ako se nekad spustis s rinzola i "ne budes njezan"

To su moji neki dojmovi nakon sto sam par godina vozio oprugu i presao na zrak. Solo air Reba je bila super za moje potrebe ali sam vozio mtb i bio sam solidno nagnut prema volanu. Totalno drukcija tehnika voznje nego trekking.

Ono sto ti mogu toplo savjetovati, ako planiras voziti grbave terene, je poradi na tehnici amortiziranja neravnina rukama - ne vilicom.

Prije svega, momcovi, svaka čast i hvala na pomoći i savjetima

Ovo je draž foruma, mada mi je jedan poznanik rekao koji se baš aktivno biciklizmom, da se ne oslanjam na forume, al eto, baš se ne bih složio, ima hvalevrijednih savjeta, a veli mi jedan mehaničar, "forumi su jedna velika baza podataka tj informacija".

Da se vratim na temu, slažem se upisom, kako tvojim tako i od Ivana.
Kratko izlaganje jednog laika, i ono što sam uspio pohvatat a tiče se bicikla.

Obično su preporuke išle oko toga da vilica treba biti zračna kao i mjenjački sklop minimalno deore, pa sam u tom smjeru krenuo.

Reddit vrišti od tema coil fork vs air fork, naravno, većina u jedan glas govori da je zračna vilica bez premca i da je razlika nebo i zemlja.

Ispada da je zračna vilica pod "must have" na bajku, ako ne odmah, onda čim prije, kao što rekoh, mora da se većina ljudi bavi aktivno biciklizmom te su već ozbiljno u tom sportu, u što sumnjam, al dobro, tu bih mogao još povlačit usporedi, al nema potrebe.

Pitanje je, zakaj se uzima zračna vilica, zato jer korisniku stvarno treba ili zato jer dobro dođe, pa nek se eto nađe.

Dok sam spomenuo vilicu, imam zapravo prećih stvari za zamjenit, a to je, sic, jednostavno me ubija i to ću prvom prilikom napravit, kupit drugi koji je udobniji, htio bih još drugi volan kupit, gdje bih još dobio na uspravnijem sjedenju..
Jučer sam stavio lulicu te sam skoro pa dobio željeni položaj.

I sad me zanimaju gume, kaj vi mislite jel su ok općenito za cestu i eventualno neki makadam? i Kolko bih dobio zamjenom drugog volana u pogledu uspravnijeg sjedenja?
Imam neke slike, pa možete prokomentirat.
https://photos.app.goo.gl/DkNrTJfeYKnJAMv96

@raliSHA, tnx na linku..
Pročitao sam par zdravorazumskih ovdje poruka, te do kraja dana bih trebao odustat od te ideje do daljenjeg

Zadnje izmijenjeno od: zvonac. 21.02.2024. u 15:48.
zvonac je offline   Reply With Quote