Problem je što su sve žice razdvojene i dolaze skupa iz istog bužira, pa ih ne mogu grupirati. Očito mi je to električar radio tako da je štedio na bužirima i vj stavio najuže i nagurao max žica unutra što mi se nimalo ne sviđa, ali sada je tako kako je.
Baš ću otvoriti jednu razvodnu kutiju da vidim ima li one vanjske deblje izolacije uopće, ali nekako sam siguran da nema.
Ali sjetio sam se najglupljeg mogućeg načina ako će to tako raditi.
Mogu li npr spustiti za početak sve osigurače, a na taj strujni krug spojiti neko trošilo, žarulju ili štogod. I onda odvidam npr 1 nulu sa sabirnice i podignem samo osigurač tog strujnog kruga i vidim radi li potrošač?
Ne znam ako sam ovo dobro objasnio, ali valjda jesam. I tako spuštam/dižem dotični osigurač i isto radim i sa 0-ama dok ne vidim da trošilo ne radi.
A pravo pitanje je da pošto su sve utičnice i uzemljene, hoće li se trošilo ovakvim ispitivanjem zaista ugasiti ako nema spojenu nulu (npr imam mali radio i on zapravo i nema uzemljenje jer ima kabel samo sa 2 kontakta, 8ica iliti ''japanski'' kabel), i da li se trošilo može oštetiti na ovaj način jer napon stiže, a nema kamo?
BTW imam i fidovu i radi kako treba (provjereno

), ako to što znači.
EDIT: samo da dodam, da bi svaki put, naravno, spuštao i dizao i glavni osigurač i fidovu.
EDIT2: Tiki, sada tek pročitao sa razumijevanjem i skužio da je tvoj prijedlog varijacija na temu, tj čini mi se skoro i boli način jer sve mogu raditi kompletno bez napona, ali svejedno me zanima i ovo što sam pitao za spajanje trošila.
Za ovaj tvoj način, čak i ne moram skidati utičnicu, nego po zdravo seljački samo ubacim 1 komad žice u obe rupe u utičnici. A realno, u RO ne moram ni odvidavati fazu, može ostati na osiguraču, skužio sam da mu je na donjoj strani dovod (dole je šina), a na gornjoj odvod struje.
EDIT3:
Zaboravio i glavno pitanje, da bi mi brojilo mjerilo kako treba, pretpostavljam da ga spajam nakon osigurača čiji strujni krug želim mjeriti jelda? Jer ako ga stavim prije, zapravo bi mjerio isto što i HEPovo brojilo...? Dakle dovod na osigurač, iz osigurača na dovod brojila, i sa brojila dalje u strujni krug prema toj prostoriji čiju potrošnju želim mjeriti.