View Single Post
Staro 15.02.2024., 05:29   #49
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova

Preskočio:
  1. Suricatu - nepotrebno za moje potrebe
  2. "Kad pristupas izvana lokalnoj instanci na internoj mrezi nikad nemoj defaultne portove koristiti - uvijek nesto tipa port 9443 ili slicno pa kroz router forwardaj interno na 443 na lokalnoj masini koja hosta sadrzaj" - ovo ne znam kako izvesti
  3. psacct/sysstat kombinacija - dobre stvari, ali trenutno mi ne treba audit resursa, a još manje aktivnosti zaposlenika. sysstat možda naknadno instaliram.
  4. rkhunter - mislim da je nepotrebno
  5. Firewalld/ufw - ne vidim smisao kad je firewall od routera već aktivan ?
  6. IDS/IPS - to mi router već ima u vidu nekog svog "AiProtection" modula

1. Kombinacija Suricate i psacct/sysstat ti sluzi za debuging ako ti neko provali pa da lakse uocis provalu i sto je radeno.
2. Lokalni Firewall mozes izostaviti i ovom slucaju no imaj na umu da ako ti netko probije router dajes mu sve na lokanoj mrezi na dlanu.
3. U slucaju provale i neovlastene instalacije malware-a rkhunter je jednostavan nacin da prepoznas i elminiras prijetnju (manje vjerojatan scenarij, po onome sto sam ja vidio najcesce se mijenjaju configovi za potrebe klinaca)
4. Port forwarding konfiguriras na routeru.
5. Airprotection je dovoljno dobar za ovu namjenu. Ako pusta logove za lokalnog admina nemas potrebe za drugim rijesenjem (vidi tocku 1).

Moras gledat na sigurnost kao slojeve luka Kad je u pitanju sigurnost vise nije uvijek bolje ali nekoliko dobro implementirana rijesenja su uvijek dobra predispozicija da zadas vise muke klincima. Slazem se da ne treba pretjerivat - svatko treba za sebe odluciti nakon sto se informira (jedan od razloga zasto nikad nisam pisao tutorial za ove stvari). Pogotovo u danasnje vrijeme dosta ekipe shvaca sigurnost dosta labavo.

P.S.- kod Geoblockinga racunaj na to da ekipa masovno VPN-ove koristi (ili servere na razlicitim lokacijama ali ovi prvi ce vjerojatnije pokusat nesto nego ovi drugi u ovom slucaju).

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 15.02.2024. u 05:55.
tomek@vz je offline   Reply With Quote