View Single Post
Staro 15.02.2024., 01:54   #48
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
  1. "Kad pristupas izvana lokalnoj instanci na internoj mrezi nikad nemoj defaultne portove koristiti - uvijek nesto tipa port 9443 ili slicno pa kroz router forwardaj interno na 443 na lokalnoj masini koja hosta sadrzaj" - ovo ne znam kako izvesti
  2. Firewalld/ufw - ne vidim smisao kad je firewall od routera već aktivan ?
  3. IDS/IPS - to mi router već ima u vidu nekog svog "AiProtection" modula
Ne znam je li to korištenje non-default portova primjenjivo na hostanje web sajtova, nisam nikada radio sa sajtovima. Ako hostaš neke servise onda to možeš složiti korištenjem external i internal porta - external port je onaj koji pišeš uz sajt (može biti bilo što), a internal je onaj port iza kojeg stoji taj servis na lokalnoj mreži. Internal port je opcionalan i ako nije naveden onda se podrazumijeva da je isti kao external port:

https://i.ibb.co/M972DYm/reregh.png

Osobno bih provjerio kako Asusov firewall točno radi i što propušta/dozvoljava. Možda propušta više nego što misliš :/ Guglajući nalazim info da je po defaultu "block all", osim ako si otvorio port ili otvorio uslugu tipa VPN server na ruteru.
UFW se ako se ne varam u par komandi može potpuno zatvoriti, i onda ga postupno otvaraš gdje trebaš. To je čak i oke, to radiš za jedan jedini uređaj kojem si otvorio port prema netu. Tada ti je malo manje bitan ruterov firewall. Nisam nikada previše doživljavao Asusov firewall pa ti neću reći dobar je/loš je

Asusov IDS/IPS bi uzeo sa zrnom soli. To je proprietary komad softvera o kojem se ne zna previše (closed-source).

Citiraj:
Autor Neo-ST Pregled postova
Hmm, to imam i ja, ali spada pod IPv6 ?

https://i.ibb.co/TMKhMH7/Image-002.png

Znači ove gore IP-ove mogu komodno izbrisati jer ne služe ničemu ?
Imaš pravo, meni je WAN na ruteru iskopčan (kao što rekoh, nema svrhu trenutno) pa kompletno fali IPv4 tablica, ludo. Da, IP-evi kao takvi nemaju smisla na način kako su upisani. U tablicu možeš unijeti single IP, ne range, a to nema baš previše smisla onda. Ali kažem ti, probaj upisati unutra tvoj public IP od moba pa se igraj, probaj blokirati samo tvoj mob pa vidi možeš li uopće pristupiti sajtu.