View Single Post
Staro 02.02.2024., 13:18   #27
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
ZS, LMS i kartonci AF su trenutno vrijedni zlata i očito se tako plaćaju. AF je još OK, ajmo to tako reći. Ali su zato ZS i LMS totalni krš, prvo su to jako nekvalitetna izdanja, ali to je najmanji problem, veći je što su te epizode cenzurirane, i to muški. Fali unutra dobar komad tabli/strana, lošiji prijevod i cenzuriran prijevod.
AF je stvarno super po tom pitanju, ali ste skužili da Grunf drži ruke na pozdrav fireru, a prijevod je uvijek išao u stilu: ''snjeg je napadao do ovuda'', ''pas ovoliko može skočit'' i slično.
Inače mimo ove sićušne cenzure, AF prijevod se smatra vj najboljim prijevodom neke literature na ovim prostorima i tu nitko, nikad ništa ne dira. Brixy je to odradio svjetski.

A što se tiče shvaćanja...a gle, ne kužim ni ja to. Za X puta manje dobiješ nemjerljivo kvalitetnije izdanje, nema cenzure, odličan tisak, prijevod, tvrde korice, prošiveno....ali to nije ono što su neki imali u djetinjstvu. Ajmo reći da ih kužim i nikome ne ulazim u novčanik. Neka rade što ih veseli, ja za 1 komplet ZS kupim sve stripove koji me zanimaju slijedećeih vj 10+ godina...svakom svoje.

A da ne spominjem, da tu ima strašno kvalitetne piraterije, nešto sitno se vrti oko LL-ovih MrNO-a, TEX-a i ne znam da li još kojeg junaka, ali ZS i LMS su stalne mete. Malo-malo pa neko kao nađe ''glancere'' ispod babinog kreveta...mmmda.

Ovo sve smatram tamnom stranom skupljanja stripova i drago mi je da me ništa od tih preskupih i prastarih izdanja ni najmanje ne zanima.

@Flyer1: A sumnjam da ćeš to igdje naći, tj da ti netko ima i voljan je prodati baš tih prvih 30 brojeva. Baci oko u nekoj knjižari na LL izdanje, ultimativno je, top i naj.
Osim ako ne nađeš negdje. AF je ipak dio opće kulture na prostoru ex-Yu i vrijedi ga imati.