Citiraj:
Autor bigAdvance
To je vožnja s "teškom" nogom, autoput je 130-160kmh, ne gledam na potrošnju.
|
I to je točno ono kaj pričam.
Električna energija nastala iz ugljena/nafte/plina ide u EV korisnicima koje boli uvo i samo gas.
Ipak je sve to eco.
Ne sporim ja da se jefino voziti na struju ali itekako sporim o "ekologiji" iza svega toga.
Npr najveće tržište EV vozila i "samo gas"
I da se razumijemo nije to prevelika brzina ali nije ni mala. Baš me zanima gdje je "sweet spot" potrošnje i brzine. Da je to recimo 100kmh, koliko bi se vlasnika EV vozilo 100kmh po autoputu.
Citiraj:
China generated about 5.4 petawatt-hours of electricity from coal in 2022. This was the peak in the period in consideration. That year, the coal electricity production share in China stood at 61.3 percent.
|
Citiraj:
As of 2021, Croatia imported about 52.9% of the total energy consumed annually: 80% of its oil demand, 67% of its gas, 32.5% of its electricity and 100% of its coal needs.[1]
Croatia satisfies its electricity needs largely from hydro and thermal power plants, and partly from the Krško nuclear power plant, which is co-owned by Croatian and Slovenian state-owned power companies. Renewable energies account for approximately 28.5% of Croatia's energy mix.[1]
|
Za Hrvatsku mogu izvuči sa mhepi statistike koju dobije svaki korisnik početkom godine za prošlu godinu.
Recimo bilo bi pošteno i logično iznad svega da EV vozila mogu biti napajana samo iz obnovljivih izvora energije. Pa ako nema dovoljno u mreži ha bože moj ništ budete pričekali sunčani dan ili da malo puhne vjetar jer ipak eco/green iznad svega.