View Single Post
Staro 26.01.2024., 20:35   #466
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: istra
Postovi: 3,128
Citiraj:
Autor 007nikica Pregled postova
Pozdrav,
Može pomoć

Iskonov (Speedport plus(stari TComov ruter)) router je prebačen u bridge mode

Znaci, iz tel linije ide u Speedport Plus DSL port

Pitanja:
1. Na koje portove spojiti vezu između Speedporta i Mikrotika
Na Speed portu imam LAN1( crveno WAN), LAN2, LAN3 i LAN4
Mikrotik ima portove: LAN1(internet), LAN2,3,4 i 5

2.Kad se spojim na WiFi od Speedport (u BRIDGE MODU JE) ,nema internet, znaci nije spojen na internet, da li trebam spojiti pristupnim podacima na Speedportu ili mogu pristupne podatke upisati u Mikrotik ?

3.Mikrotik koji ce se jedini koristiti za pristup Interentu , u koji kod njega postaviti (CPE, PTP Bridge AP, PTP Bridge CPE, WISP AP, Home AP Dual, Home Mesh, CAP)?


Sent from my iPhone using Tapatalk

ako si zatražio bridge mode za speedport - onda nećeš PONOVO upisivati login podatke u njega jer ga time vraćaš u normalan (routing) mode.

na koji ćeš njegov port spojiti lan kabel je u potpunosti svejedno.

za konfiguraciju mikrotika, ako si već kupio mikrotika, si se trebao malo obrazovati prije. imat ćeš napada milijun dnevno ako si ne zaštitiš mikrotika, a to imam osjećaj da neznaš napraviti. izabrao si krivi uređaj za ono šta ti treba - naabvi neki tplink archer / asus i prst u uho.


Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
Rečeno je što treba napraviti, ali ne i kako - najbolje nađi nekog da ti to posloži jer ako ne znaš te osnove teško ćeš išta napraviti, bolje ti je ostati na Speedportu u router modu ako nemaš ili ne znaš što dalje.

Ako baš hoćeš eksperimentirati, stavi Mikrotik u CPE, upiši podatke u njega, kabelom spoji npr. LAN2 na Speedportu i "internet" na Mikrotiku i trebalo bi raditi... "trebalo", jer nikad baš nije ovako jednostavno. Ako ne radi na LAN2 probaj na LAN3. Wifi na Speedportu možeš ugasiti kad je isti u bridgeu, koristiti ćeš Wifi od Mikrotika.
CPE mod rada (ako pričamo o onom quick setupu) mu znači da mu je wifi klijent na drugu mrežu, a svi lanovi su u bridgu i imaju dignut dhcp server.

ovo šta njemu treba je gateway, koliko vidim po novom je to HOME AP. ali ja bi preskočio taj quick setup i podesio to ručno, jer quick setup zna napravit sranja. možda ne kod praznog routera, ali kasnije zna napravit sranja.
jp_rv je offline   Reply With Quote