View Single Post
Staro 24.01.2024., 14:43   #7
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Kad sam imao los pristup netu (4g, oko 20-50 Mbps) non stop mi je trzao net i streamovi na tv-u. Pa kupi bolji 4g modem, pa spajaj sve zicano... Uzeo sam si na kraju Asusov ruter i podesio QoS na razini mreze. Neke uredjaje sam klasificirao da su kompletno low priority (torrent masina i sl), a neke kao top priority (poslovni pc). Sve ostalo je negdje u sredini. Bez beda upalim torrent, iptv i teams poziv - nista ne steka. Ruter klasificira promet po mrezi u 5-6 kategorija i ti ih rucno poslazes sto ti je bitnije.

Na Asusu AC86U je Merlin fw i FlexQoS plugin. Nisam koristio Cake (iako je dostupan) nego njihov proprietary SQM. Kasnije na Asusa dozidas mesh nodove i to bi sve trebalo jednako dobro raditi.

E sad, ja se polako gledam maknuti s Asusa pa dosta gledam TP-Link Omada sustav... Jeftini ala Ubiquiti. Doduse Omada ruteri su koliko vidim nis posebno, ne znam kako stoje s mreznim QoS-om jer njih nisam planirao uzimati. Isto trazim jednostavan UI i lako planiranje mreze. Nisam nikad gledao na Mikrotikove kao user friendly uredjaje

Tebi treba ruter (ili neki pametni switch, ako je to uopce u njegovoj domeni, a mislim da nije) koji ce prioritizirati promet medju uredjajima.

Za 500 eura slozis Omada ruter, switch i par AP-ova i vjerojatno ti ostane kusura. Ali treba ti bridge ili barem DMZ na hybrid ruteru.