Citiraj:
Autor Miki9
Što je to ovdje staza?
|
EN stasis odnosno proces usporavanja biološkog života s ciljem odgađanja posljedica starenja. Ne znam koja je HR riječ za to, ja sam uvijek koristio riječ "staza" pa sam tako bez razmišljanja i ovdje naveo. A nije baš standardan izraz, moje isprike uz duboki naklon.
Citiraj:
Autor Miki9
Početak filma Prometheus implicira da je inženjarac zapravo izvor sveg života na Zemlji, te bi s time se gurala teorija o izvanzemaljskom podrijetlu života, koji nije tu nastao iz nekakve hipotetske juhe anorganskih tvari.
Problem je što je, according to google, život nastao prije 4,3 milijarde godina.
|
Izvor svog života ili humanoidnog života? Film na početku jasno pokazuje zelenilo a vidi se jedan jako mali dio krajolika.
Ja nisam bio svjestan kako Ridley Scott (ili bilo koji drugi pisac, režiser, scenarist) ima obavezu usklađivanja svojih filmova s onime što kaže google. Naročito kada pričamo o stvarima koje su apsolutno neprovjerljive. Po meni ovo ti je lagani fail argument.
Citiraj:
Autor Miki9
Ok, ajmo reć da to sve ide jako ubrzano u filmskom alienskom svijetu, pa recimo stotine tisuća godina da su prošle, opet je prevelik vremenski raspon za ikakvo logično djelovanje nečijih interesa.
|
Po tvom mišljenju. Kako sam napisao, moguće da inženjerci žive 10 hiljada sunčevih godina, npr. Je li i onda to prevelik vremenski raspon za logično djelovanje nečijih interesa?
Tko kaže kako je interes tog prvog inženjerca bio jednak interesu onih inženjera koji su zaglavili u toj, kako se čini, vojnoj instalaciji?
Tko kaže da taj prvi inženjerac nije bio samo jedan od šačice preostalih inženjeraca koji su se raštrkali svemirom i začeli humanoidan život na više strana? U tom scenariju je ekipa iz vojne instalacije ekipu sa zemlje moguće vidjela kao konkurenciju koju je najbolje satrat čim prije.
Kako je i razvidno, nema tu nekih odgovora pošto film prepušta gledatelju da sam donosi zaključke. Moguće da je tvoj kut gledanja ispravan i da izneseno jednostavno nema smisla, ali ja se s time ne slažem.
Citiraj:
Autor Miki9
Dalje, na kraju filma nesretna doktorica Shaw pokazuje na svemirskoj nekoj karti da želi posjetit izvanzemaljski homeworld, pa bi nekak logično bilo da planet u Covenantu je upravo taj.
|
Tvoja inicijalna pozicija je bila da je taj homeworld jedan jedini. Ja se ovog detalja iz filma ne sjećam, moram ponovno pogledati, ali to što je Shaw zaključila kako je baš taj planet homeworld, ne znači da je tome baš tako.
Citiraj:
Autor Miki9
Znači prošlo je ohohoh vremena, no brod dolazi na planet višestruko napredne civilizacije ko Kolumbo među indijance, i pravi haos. Itd.
|
Koliko vremena je prošlo od trenutka kada je došlo do te nesreće u vojnoj instalaciji do dolaska kolonista? Možda je ohoho, možda i nije ohoho. Ja se stvarno ne sjećam kako je bilo rečeno u filmu.
Ako je prošlo jako puno vremena, onda bi stvarno bilo logično zaključiti da cijeli planet nije trebao šaptom pasti zbog jedne antičke letjelice. Ali opet, mogla je u međuvremenu biti i neka kataklizma na tom planetu koja je znatno usporila/unazadila tehnološki napredak.
Što se tiče toga da cijeli planet pada pod najezdom nekakvog kemijskog/biološkog oružja, pa makar i iz jednog izvora, po meni to nije potpuno nezamislivo s obzirom da je slična problematika obrađivana u raznim SF sadržajima.
Ostatak neću komentirati.