GreenLife:
1. čitaj s razumijevanjem
2. ovo pretpostavljam da konstatiraš i nije odgovor na bilo što što sam ja napisao
3. Ne, nemaju pravo. Dobro znaju koga smiju a koga ne smiju.
4. Ja osobno s onime tko mi želi loše nikada ne želim "lijepo surađivati". Lopov sa značkom ili bez za mene je jedno te isto. Čak je ovaj bez značke pošteniji.
Dok sam bio mlađi i naivniji dosta često su me zaustavljali i u autu i pješice. Onda se čovjek malo dozove pameti pa počne pratiti, puno puta ih je lako zaobići. Pratiš im navike, često ima alternativnih ruta.
Razumijem ja sve te argumente za postupanje u skladu sa zakonom. Ajmo reć da ovaj gore primjer kojeg je telefunken dao ne postoji i da se takvo nešto nije nikada dogodilo. Ajmo reć da se treba držat slova zakona i onda je sve OK. Problemi:
1. što je s dvosmisleno i trosmisleno napisanim zakonskim odredbama?
2. tko redovito čita zakone i prati nebrojene izmjene istih?
3. što je s prezumpcijom nevisnosti? što je s pravom čovjeka da bude ostavljen na miru?
Svima nama koji se profesionalno ne bavimo škrabanjem po papiru i izmišljanja pravila koja definiraju kako drugi trebaju živjeti, treba biti jasno kako postoji klasa ljudi koje mi sami plaćamo da oni to rade nama. Mnogi to stave u ladicu "demokratski proces" i dalje o tome ne razmišljaju. To je jedan vrlo naivan pogled na svijet.
Da se referiram na zakon o "sigurnosti" u prometu: nakon čitanja istog sam shvatio kako svaki dan (zadnjih godina ipak ne kako radim od doma i imam smiješno malu kilometražu) napravim prekršaja od nekoliko hiljada starohrvatskih kuna iako ne vozim brzo, ne vozim pijan, ne telefoniram za vrijeme vožnje, vežem se i vozim tehnički ispravno vozilo, pravovremeno registrirano i osigurano.
Tko ne vjeruje neka čita kakve sve prekršaje definiraju u spomenutom zakonu i koliko svaki od njih košta. Možda netko i vozi upravo tako kako oni kažu, ali moje iskustvo je da to ne čini gotovo pa nitko. Eventualno netko tko je tek završio autoškolu i to tijekom prvih par mjeseci.
Ja čak ne kažem niti to da su to neke apsurdne odredbe, ima to donekle smisla, ali poanta koju želim prenjeti je da to sve treba čitati i pratiti jako česte izmjene. I još jednu stvar ću kazati: kada bi se ljudi masovno počeli pridržavati odredbi i kada bi prihod od kazni značajno pao, tek bi onda vidjeli ružnih susreta s policajcima, insinuacija i provokacija koliko hoćeš.
Citiraj:
Autor medo
Složio bih se s tobom kada bi bilo tako jednostavno promijeniti posao i profesiju.
S obzirom u kakvim uvjetima radi policija i policijski službenici dobro je da uopće imamo policiju.
|
Ajde medo reci što ti okolo ne zustavljaš ljude, ugnjetavaš ih, profiliraš ih i diskriminiraš, te pokušavaš iznuditi svaki cent njihovog teško zarađenog novca? Teške stvari treba raditi zato što su teške.
Ja ne mogu vjerovat koliko je inače razumnih ljudi spremno opravdavati vojsku i policiju. Treba li naglašavati da bez policije ne bi u povijesti postojala niti jedna policijska država? Prometna policija u HR postoji isključivo za punjenje proračuna. I da se ne lažemo: puno policajaca (naročito onih fizički aktivnijih) jako voli svoj posao.