View Single Post
Staro 18.01.2024., 10:11   #1720
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
E sad, problem toga je što je država po mom mišljenju previše socijalno osjetljiva i to se debelo iskorištava.
Svatko bez krova nad glavom dobiva stan, ne postoje beskućnici. Veličina stana se daje prema veličini kućanstva, pa štancaju djecu da dobiju što je veći stan moguće.
Svatko takav dobiva i mjesečnu naknadu koja je dovoljna da pokrije režije, hranu i da im još ostane...a da ne moraju apsolutno ništa dati zauzvrat.
Ne zvuči kao aktivnosti autohtonog stanovništva da budem iskren, kao i u ostatku Zapadne Europe, ispravi me ako griješim

Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Ma ja sam siguran da ako ikad padne da to nije zbog APN-a, kao što je rećeno, svega 5% nekretnina je kupljeno preko APN-a. Najgore je da gotovo svi krive APN za povećanje cijena. Da, u jednom postotku, ali ne u takvom kakav se dogodio.
Možda nije digao cijene time što su se nekretnine razgrabile, ali definitivno jest tako što je stvorio hype da će si puno više mladih ljudi moći priuštiti nekretnin, hence veća cijena. Rekao bih da je u istoj mjeri cijene digao APN koliko niske kamate i sivo-crni novac prije konverzije u EUR.

Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Ja sam kompletno protiv toga.
Imao sam tamo 2017. u zgrade od Gradskih stanova susjede koji su dobili po toj povlaštenoj cijni stanove, s njima uvijek problemi. Zapišani liftovi, zapišani podrumi, smrad, smeće u ulazu, svaki puta kada su bili problemi, kamere su ustanovile da je riječ o jednim te istim ljudima.

Svi sposobni, svi rade, ali eto, socijalni slučaj. Nikad mi nije bilo jasno, kako je moguće da sin vozi Megane iz 2008. godine, kupuje felge za nejga a oni žive u stanu kojega plaćaju 200kn mjesečno.
Eh da, sad bi tu trebao uskočiti netko pametniji od mene, ali definitivno nisam za "poklanjanje" stana, jer kao što znamo, da bi država nešto poklonila, drugome mora biti oduzeto, a to znači komunizam, što ne želimo
Više mislim na te "socijalne" stanove kao dugotrajni, povoljan najam od strane države kao način kontroliranja tržišta najma i prodaje nekretnina, možda nešto poput POS-a.

Ajmo reći neki dugotrajan najam 5-7 godina po 250€ za stan od 50m2. Možeš ga dobiti samo jednom i poništava se pravo supružniku/ci za trajanja braka. U to vrijeme štedi razliku, snađi se, skupi za kaparu za svoju nekretninu i sl.

Meni i ponešto mojih poznanika bi to bilo kao bura u leđa iskreno, uz takvu ratu bi bez problema paralelno mogao graditi kuću ili skupiti za polog za vlastiti stančić, ovako sa dvostruko većim najmom za 30% manji stan, i pitanjem dana kada će gazda još povisiti najam to je dosta težak zadatak.