Rekao sam si još u 11.mjesecu da ću napisat kratki osvrt oko PSXa 19. i stavit naslovnicu, no eto, vrijeme proletilo i već smo u 2024. !
Kao što sam rekao u prethodnom osvrtu, ovo je djelomično povijesni broj, jer je bio zadnji izašli PSX u 2000. godini, te je propušteno udarno razdoblje sljedeća 3 mjeseca, kada izlaze najjače i najiščekivanije igre - dakako kraj godine i za Božić.
Sama naslovnica je ok, no kao i neke druge žanrove gaminga, nikad nisam brijao na Formulu 1, tako da mi i nije omiljena. Kuriozitet je da je igrom broja proglašen Dino Crisis 2, svakako naslovnica te tematike bi bila puno zanimljivija.
U
Kontakt zoni je objavljen šaljiv, pomalo bizaran (splitsko stanje uma?), strip poslan iz Dalmacije,
no igrom je nagrađeno pismo hobby skladatelja koji je redakciji poslao kasetu sa svojim pjesmama "skladanim" u Music 2000. Uvijek (mi) je zanimljivo bilo vidjeti takve artističke poduhvate, za razliku od klasičnih pisama.
Od uvijek dragih i dugoočekivanih najava, uz Fifu 2001. i novi Tomb Raider, najznačajniji je dakako Gran Turismo 3.
Što se tiče samih recenzija, kao što je rečeno u uvodu, status igre broja je pobrao inovativni
Dino Crisis 2 - primjer veoma zabavne igre koja se istodobno u jednom segmentu recimo to tako, nakon izlaska D.C. 1 koji nije pobrao lovorike, vratila korak unazad (opet prerenderirane pozadine, no jedne od najboljih na PS1 - kao i animacije), a u drugom evoluirala korak naprijed iz klasičnog survival horrora u čistu akciju (čak s arkadnim elementima), tj pokazala ono što će postat trend u mnogim horror igrama u sljedećih desetak godina. Igru sam odigrao dva puta u razmaku desetak godina, jedina kritika mi je da je mogla bit dulja - nakon dolaska u onaj
pregaženi grad/naselje, sve je nekak zbrzano do kraja.
Tu je i
THPS 2, naravno s odličnim ocjenama (nikad nisam to igrao na ps1, nego tek trojku i četvorku na ps2),
no ostatak ponude igara je nekako
meh, vidi se da se čekaju top igre koje tek trebaju doći u studenom i prosincu. Evo Raymana 2, ovog puta u 3du,
te Tomb Raider akcijski klon
Danger Girl sa 3
bimbo djevojke (lascivnog izgleda donekle sličnog likovima iz popularnog stripa iz tadašnjeg hrvatskog Playboya, nemaštovito nazvanog Dick Long), igra kvalitetna i zanimljivija samo napaljenim teenagerima.
Od ostatka broja, eventualno vrijedan spomena je
Countdown Vampires,
prosječna igra kojoj je jedina specijalna kvaliteta što je jedna od rijetkih na konzoli, kopija Resident Evila.
U rubrici Retro su ponovno podsjetili na legendarni Civilization 2 (recenziran točno u davnom 1. broju), bolesno zarazna igra koju sam nekoliko puta igrao, no nikad ne uspio dotjerat civilizacijski razvojno do kraja.
Apsolutno urlanje igre je da postoje samo 4 glazbene skladbe (isprva zgodne za slušat, no nakon desetak sati...) koje nije moguće isključiti (!) -neke od njih i dan danas mi se vrte po glavi.
Helpline prohodi su poslovnično opsežni sa nekoliko igara, no nijednu od tih igara nisam tad igrao (jedino prije 7,8 godina Tenchu 2), tak da mi i nije koristilo.
U
lifestyleu je objavljena zanimljiva reportaža o sportskom zrakoplovstvu (s nekim detaljima kolika je cijena tog sporta i requirements za letačku dozvolu) gdje je par članova redakcije razgledalo Zagreb iz ptičje perspektive. Let panoramski je od 300 kn po osobi, tko zna koliko tako nešto danas košta.
---
Borgy, ako vidiš ovaj post, stavi i ovaj broj 19 na page.
Sljedeći je okrugli i legendarni broj 20. kojeg sam već ja skenirao (da se marljivi kolega CIC malo odmori tijekom blagdana hehe

)
i upravo je u procesu obrade, kroz koji tjedan će bit objavljen.
Za njega će bit i malo veći i opsežniji osvrt, pa se unaprijed nostalgično pripremite.
dwnload:
https://www.sendspace.com/file/89z86a