View Single Post
Staro 17.01.2024., 20:35   #1709
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova

Netko je 2018. platio kvadrat 1300EUR uz kamatu 1.99% a netko je taj isti stan kupio za 2000EUR dvadrat, uz kamatu 1.99%.

Cijena kvadrata, mog osobno, je jeftina naspram svega nakon moje kupnje.

Da, kamate neće više biti nikad tak niske, slažem se.

No moje osobno mišljenje je da neće ni cijene kvadrata nikad više biti ni blizu onih od prije 5 godina. Očekujem prestanak rasta, možda mali pad, ali ako uzmemo u obzir da je cijena kvadrata u 5 godina otišla gore 250%, a možda padne 20%, jel stvarno pričamo o padu cijena i "puknuću balona"?

No živi bili pa vidjeli.
Objektivno si kupio u povoljno vrijeme, naravno onda nisi mogao znati da je trenutak povoljan
Cijene su od kraha 2008. u slijedeće 5-6 godine pale oko 25%. To je znači realno očekivati i sada. E sad, garancije nikakve nema. Možda padnu i 50%, možda padnu 5% . No to tebe u stvari i ne treba dirati previše, ako si zadovoljan svojom nekretninom i namjeravaš u njoj ostati, to kako joj se kreće cijena te i ne treba previše dirati.

Citiraj:
Autor Juice Pregled postova
Teorija to nalaže no hoće li se odviti vidjet ćemo.
Do korekcije cijene će doć, no ne tako drastične, pogotovo ne u ZGu gdje je potražnja veća od ponude, pogotovo za novogradnju. Novogradnja se i dalje prodaje ko vrući burek, centralizirana amo država, ljudi se i dalje maaovno doseljavaju u ZG. Mišljenja sam da više od par postotnih poena neće bit korekcija cijena u ZGu.

Kad smo kod kredita i kamata. Erste i dalje lupa dosta niže kamatne stope od ostalih banaka (za 1 pp). Čini se da su našli neku povoljnu pipu za zaduživanje.
Zapravo je zanimljivo da je i Zagreb izgubio 2,5% stanovnika u zadnjih desetak godina. Natalitet je neumoljiv, čak i uz svo to doseljavanje. Jači faktori od broja ljudi su ovdašnji mentalitet koji nekretninu vidi kao ulaganje (43% stanova u HR je prazno!), otvaranje EU kupcima i silan priljev (crnog) novca koji je konverzijom u EUR morao biti nekako opran.
Exy je offline   Reply With Quote