View Single Post
Staro 17.01.2024., 20:27   #1707
medo
#erase startup-config
Moj komp
 
medo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,994
Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Povoljni krediti i jeftini kvadrati su obrnuto proporcionalne veličine. Kvadrati su bili skupi zato što su krediti bili jeftini. Ako će kamata nastaviti rasti, cijena kvadrata će morati padati.
Unatrag 15ak godina imali smo period visoke cijene kvadrata i skupih kredita da bi nakon toga imali vrlo jeftine kredite i vrlo niske cijene kvadrata. Sad samo 5-6 godina poslije imamo rekordno skupe kvadrate i skupe kredite.

Dogodit će se ono što se u Europi dogodilo odavno. Odljev stanovništva u dijasporu je stvorio ogroman manjak radne snage u kratko vrijeme zbog čega masovno uvozimo radnu snagu. To generira veću potražnju za stanovima za najam. Samim time se diže cijena kvadrata jer budući vlasnici tih stanova imaju računicu zarade na najmu pa se njih želi izmusti. London je dobar primjer toga. Projekcija je da će bar još toliko (~200.000) stranaca doći u Lijepu našu.

Drugi faktor je činjenica da trećinu kupaca nekretnina čine stranci koji imaju (puno) više love od nas i njima su ove cijene koliko-toliko prihvatljive.

Stoga dijelim mišljenje s kolegom Mommijem. Više se nadam padu cijena nego što to realno očekujem.
__________________
"It's not a bug, it's a feature!"
1N6pJsvusP7afu23qs1uBscK16wfcG7C8m
medo je offline   Reply With Quote