View Single Post
Staro 17.01.2024., 20:10   #1706
Juice
Fresh Juice
 
Juice's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,370
Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
S ovim se ne slažem. Nažalost osobno poznam osobe kojima je kredit u švicarcu pokrenuo događaje u životu koji su ih na kraju sahranili. Doslovno.
Ma jaano, bilo je svakakvih sudbina, nisam doslovno mislio svi. I osobno ima svjedočanstva iz užeg kruga.
No razlog ne kupnje nekretnine me fascinara. Razlog mi je ravan kao da neću kupit mineralnu u staklenoj boci jer se može razbit.
Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Mora bit. To su osnove ekonomije, kamata je cijena novca, ako je novac skup onda ga ima manje. Ako ga ima manje i cijene moraju padati (ako su ostale stvari jednake).

Tebi je kvadrat najjeftiniji u odnosu na što točno? Kamate rastu zadnjih 6 mjeseci, tek sad su u zadnjem tromjesečju 2023. postignute cijene novogradnje niže od zadnjeg tromjesječja 2022. Doba jeftinog novca je (zasad) završilo, je li doba skupih nekretnina završilo, to ćemo tek vidjeti
Kad bi kamata bila jedina stvar koja određuje cijenu onda bi to sve skupa bilo vrlo lako predvidjeti

Sa grafa ispada da je idealan trenutak za kupnju bio 2014. Međutim, pogledajte kakva vam je plaća bila 2014. a kakva je sada pa lako moguće da u relativnom smislu ispada da bi vam onda bilo teže kupiti nego sada.
Teorija to nalaže no hoće li se odviti vidjet ćemo.
Do korekcije cijene će doć, no ne tako drastične, pogotovo ne u ZGu gdje je potražnja veća od ponude, pogotovo za novogradnju. Novogradnja se i dalje prodaje ko vrući burek, centralizirana amo država, ljudi se i dalje maaovno doseljavaju u ZG. Mišljenja sam da više od par postotnih poena neće bit korekcija cijena u ZGu.

Kad smo kod kredita i kamata. Erste i dalje lupa dosta niže kamatne stope od ostalih banaka (za 1 pp). Čini se da su našli neku povoljnu pipu za zaduživanje.
Juice je offline   Reply With Quote