Provizija od strane kupca koji je sam našao stan na oglasu ili kako već, a da nije agenciju sam prije angažirao d mu traže stan i pomažu oko kupnje je čisti lopovluk, ništa više
Na žalost baš najjače, najveće agencije imaju tu lopovsku praksu i time praktički ucjenjuju kupca koji je zainteresiran za stan. Ima dosta manjih agencija na području ZG koje to ne rade i puno su profesionalniji i angažiraniji prilikom prodaje, samo često prodavači upravo angažiraju najveće agencije.
Kad sam kupovao uvijek bi provjerio sve oglase za isti stan od raznih agencija i obratio se onoj koja ne naplaćuje od kupca ako je to ikako moguće ili ako naplaćuje najmanje.
Zakonski mislim da to i mogu raditi u smislu da spoje kupca i prodavača koji su ih odvojeno angažirali za kupnju i prodaju, ali ovo što rade da se ubace s ugovorom kad je kupac već našao stan ne odgovara sadržaju tih ugovora i pravom stanju tak da bi to palo u bilo kojoj državi s urednijim sudstvom.
Btw nemojte zaboraviti da se na agencijsku proviziju plač i krasnih 25% pdv-a tak da se provizije od 3% popnu na 3.75%