Citiraj:
Autor dada-as
Znaci ugrubo si napravio/potrosio 700 eura na godinu, sto je malo IMO. Sad reci kakvu elektranu ima si koliko te sve skupa kostala pa da vidimo ROI.
|
Elektrana je radila samo otprilike polovicu godine, radi toga je samo 4,29MWh u 2023. Ove godine (ako vrijeme posluži) bi trebala proizvesti više od planiranih 1MWh/1kW.
Inverter Huawei 6kW, 15x410w Eco Delta Power panela, Huawei smart meter, montažna oprema od jedne firme iz Češke. Sva oprema nabavljena po tvorničkim (ili s minimalnim maržama) cijenama preko firme člana kućanstva. Elektranu izradio kolega koji ima firmu za izgradnju solarnih pa je i cijena bila nešto niža tak da me projekt, micanje ormarića van kuće, brojilo i elektrana do puštanja u pogon koštala cca 5600€.
Prijavio sam se i u 11. mjesecu na onaj FZOEU natječaj tak da bi uz malo sreće trebalo biti vraćeno cca 2300€.
Prije izgradnje elektrane sam godišnje trošio cca 4,5MWh struje, ovu sezonu sam uz centralno na plin za grijanje uključio i 2 klime da potrošim višak proizvedene struje (€) tak da ti nekakav izračun za ROI još nemam. Plin plaćam po procjeni tak da tek sljedeće godine dok izračunam rate, doplate i pretplate mogu reći koja je otprilike ušteda na godišnjoj razini...