View Single Post
Staro 16.01.2024., 21:19   #536
mamikulcic
Premium

Datum registracije: Mar 2019
Citiraj:
Autor dada-as Pregled postova
Znaci ugrubo si napravio/potrosio 700 eura na godinu, sto je malo IMO. Sad reci kakvu elektranu ima si koliko te sve skupa kostala pa da vidimo ROI.
Elektrana je radila samo otprilike polovicu godine, radi toga je samo 4,29MWh u 2023. Ove godine (ako vrijeme posluži) bi trebala proizvesti više od planiranih 1MWh/1kW.
Inverter Huawei 6kW, 15x410w Eco Delta Power panela, Huawei smart meter, montažna oprema od jedne firme iz Češke. Sva oprema nabavljena po tvorničkim (ili s minimalnim maržama) cijenama preko firme člana kućanstva. Elektranu izradio kolega koji ima firmu za izgradnju solarnih pa je i cijena bila nešto niža tak da me projekt, micanje ormarića van kuće, brojilo i elektrana do puštanja u pogon koštala cca 5600€.
Prijavio sam se i u 11. mjesecu na onaj FZOEU natječaj tak da bi uz malo sreće trebalo biti vraćeno cca 2300€.
Prije izgradnje elektrane sam godišnje trošio cca 4,5MWh struje, ovu sezonu sam uz centralno na plin za grijanje uključio i 2 klime da potrošim višak proizvedene struje (€) tak da ti nekakav izračun za ROI još nemam. Plin plaćam po procjeni tak da tek sljedeće godine dok izračunam rate, doplate i pretplate mogu reći koja je otprilike ušteda na godišnjoj razini...
mamikulcic je offline   Reply With Quote