Sad kad sam malo istestirao škatulu, mogu napisati par dojmova:
- opnsense ce biti u vm-u svakako, a nic-ovi ce biti bridgeani, ako nista drugo onda sad u startu dok ucim. Mozda probam radi fore backupirati config i restorati ga na bare metal, samo da vidim sto ce biti. Ali svidja mi se kako sve radi virtualizirano. Najveci pros za virtualizaciju je sto mogu s lakocom restorati snapshotove, klonirati vm ako zelim pripremiti slican, a razliciti setup (pripremam setupove za HT optiku na udaljenoj lokaciji za par razlicitih scenarija). Fizicki passthru nic-ova ima za downside gubitak opcije snapshotova i to mi se sad bas i ne svidja.
- istestirao sam proxmox defaultnu sdn mrezu i kako tocno radi. Ako vm padne, proxmoxu se lako pristupa preko dediciranog eth porta na skatuli - dovoljan je jedan eth kabel i npr usb-eth adapter pa spojim lap/komp na njega. Nisam nikad koristio proxmox u offline modu pa nisam razumio kako to sve moze raditi...
- n100 masina je overkill za ovo, ali to nije nista novo. Grije se u pm da je ne mozes drzati duze od 10 sekundi (idle je 42 C, nekakav ozbiljan load u benchovima je oko 70 C). Nije do paste/nasjedanja, idle je dobar, valjda je samo aluminij zasicen toplinom i pita za vent. Kad upalim klimu u prostoru, idle temp skoci za 2-4 C.
- definitivno cu probati ubaciti unutra ssd umjesto nvme-a. Nvme je grijalica za sebe, oko 49 C.