Zahvaljujem na komentarima, ok ako je Voip problem nema veze ni ne treba mi, to sam samo usput pitao.
I ne, nikakvo preslagivanje portova, nikakvi Mikrotikovi ništa takvoga, možda nisam ostao najbolje shvaćen, želim dakle eliminirati HT-ov Speedšrot i staviti vlastiti, kvalitetan i pouzdan router.
Čitajući ovaj forum shvatio sam da je to izvedivo bez nekih većih problema kako imam zaseban ONT na njega spojim router kojeg kupim.
Ukoliko je switch remetilački faktor u priči nije ni to problem - neka samo internet promet onda ide preko njega a Max tv-i neka idu direktno u router kako i sada idu, bez kompliciranja. Da li to može raditi tako na vlastitom routeru? Ako ne ostajem na ovome što sam dobio od HT-a i riješena priča. Ne trebaju mi i ne želim nikakve napredne fičere, nikakve gost mreže, razdvajanja subneta i ne znam ni ja što sve ne.
I od velike pomoći bi mi bilo ako je izvedivo neki savjet, preporuka link na par modela routera tipa "kupi ovo ili ovo", jer kako sam rekao gledao sam Asuse što ima u ponudi i Tp-linkove ali ne mogu se snaći u stotinama tih svih modela.
Nije nebitno napomenuti da nisam informatičke struke niti bilo što blisko povezano, tako da morat ćete mi jednostavnije pojasniti što je moguće ili nije