Pozdrav svima!
Trebam pomoc oko odabira opreme za moju prvu ozbiljniju mrezu. Dosad je to bil ISP router, mozda jedan LAN uredaj i ostalo wifi na taj uredaj.
Posto sam u sredivanju stambenog prostora, novi strujni i mrezni ormar sam postavil u podrumu i sve vucem od tuda.
U procesu sam provlacenja Cat6 kablova za sve fiksne uredaje a uskoro bi trebali doci iz T-coma i instalirati gigabitnu optiku, nedavno su kroz moje mjesto provukli optiku po stupovima.
Imal budem cca 10 fiksnih LAN uredaja i trebam dva wifi AP-a, jedan u dijelu kuce za starce, jedan u mojem dijelu. Nisam neki power user kaj se tice mreze, trebam nesto sto radi i sto je jednostavno, gigabitni portovi zadovoljavaju moje potrebe.
Sto se tice AP-a, htel bi da su POE zbog jednostavnije montaze, da li mi je bolje nabavljati switch koji ima POE ili bi bilo bolje staviti dva POE injektora za ta dva APa? Da li to moze uopce tak biti, ne znam tocno.
Planiram isto tak ugraditi 3-4 kamere, ali to bi bil odvojeni Hikvision sistem koji se bi samo spajal na mrezu.
Ono sto ja zelim i kak mislim da treba biti spojeno, T-com postavi otpiku i router. Ja spajam switch na taj router i dalje vozim cat6 kablove sa tog switcha na racunala. AP se isto tak spajaju na switch i napajaju se sa ili switcha ako je poe switch, ili imaju poe injektore. Hikvision sistem se isto spaja samo kao racunalo na switch.
Trebam preporuku switcha, koji i ne mora biti rack mounted, volio bih, ali ako zbilja nema potrebe za ono kaj ja trebam, ne mora biti i preporuku za koji AP da uzmem.
Isto tak, dal se isplati uzimati RJ45 prikljucnice, patch panel i sl sa Aliexpressa ili je to bolje nabavljati kod nas? Imate preporuku za to isto, koje prikljucnice da uzmem, one sa prolaznim zicama u konektoru ili bez toga?
Nadam se da nisu preglupa pitanja, ako treba jos kaj od informacija, shoot.
Hvala lijepa.