View Single Post
Staro 02.01.2024., 09:31   #921
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Pa i po HWU je nategnutih 5600 (mislim da cl28) isto što i mrvu labavijih 6000 (opet mislim da je to cl30...ili je bilo 32 i 30); u igrama tj neki sweetspot. Tu rade naj na zen4.

Ali po ovome, ja bi pomislio skoro isto što ti je Nino napisao, možda ti je CPU faličan.
Ja sam sa prvim R5 3600 imao problem gdje je sve radilo super pod bilo kakvim opterećenjem, ali su bili BSODi u idelu u win, ili kod surfanja. Zamijenio CPU i sve 5.

Opet, kako su ti drugi napisali, okani se tih EXPO/XMP gluposti i pusti RAM na defaultu.
Ovdje ti je uz sam RAM bitna i kvaliteta RAM kontrolera u samom CPU.
Sve na default pusti, od voltaža za CPU, RAM...sve i onda probaj.

Ima nešto i u tome što su ti spomenuli, kupiš jednostavniju ploču sa manje OC opcija i sve radi. No to sada nije opcija...ili je, ako ti je još u onih 15 dana povrata.

BTW, ne škodi ni izvadit bateriju sa ploče, iskopčat napajanje i pustit pol ure da stvarno sve zaboravi i krenut ispočetka.

Opet jedan problem koji sam vidio na svojoj ploči je da iz nekog razloga nije isto napraviti flash BIOSa iz samog BIOS-a ili win. Puno bolji i sigurniji se pokazao update sa BIOS flashbackom ili kako god se zove opcija flashanja bez da se pali komp.
Navodno to onda kompletno pregazi stari BIOS, a usb/win flash samo updatea različite dijelove...valjda sam dobro objasnio. Ovo sam negdje pročitao, mislim na OC forumu, pa ne znam ima li istine, ali ja kada radim update BIOSa preko flashbacka i nemam problema od tada. Par BIOSa sam probao sa usb/win i neki put je bilo OK, par puta BSOD, od onda samo flashback i nikad problema.