View Single Post
Staro 24.12.2023., 14:12   #8907
Trekkie4
Registered User
Moj komp
 
Trekkie4's Avatar
 
Datum registracije: May 2023
Lokacija: Out of Sight, Out of Mind
Postovi: 260
Citiraj:
Autor Roy Pregled postova
Neke grafičke su za 3.3V i 1.5V (kao na slici), na ovoj matičnoj rade samo one koje su 1.5V



To mi je jasno, naravno. Ako se ne varam, ovo se zove "univerzalni AGP". Ali lijepo si i sam rekao - na ovoj matičnoj rade samo 1.5V jer je baš (i samo) 1.5 mod podržan, još su stavili i upozorenje da bi onaj od 3.3 prouzročio štetu. Mislim da si krivo razumio ... samo zato što kartica ima dva proreza ne znači (točnije, ne garantira) da bude radila na 3.3 ili 1.5V. Ovo samo znači da matična bude odredila kompatibilnu voltažu, a da se kartica ne bude zdimila ili zapalila.

Dakle, sve grafe koje budu radile na ovoj matičnoj budu radile isključivo na 1.5V, 3.3 nije dostupan. E sad, ako ne radi ni sa ovim univerzalnim grafama, onda mi jedino pada na pamet da su možda izvadili (ili onesposobili) neke pinove u AGP slotu koji se koriste za 3.3V grafe kako bi eventualno spriječili štetu stavljanjem nekompatibilne grafe.

Meni osobno se ovo nije nikad dogodilo, sve grafe koje sam imao (ili imam) su bile 3.3V, 1.5V ili univerzalne, i NIKAD mi se nije dogodilo da je nastala šteta. Ali priča se da je bilo puno generičkih modela bez oznake (pregrade) koje bi uništile matičnu ako bi se uparile sa nekompatibilnim utorom. Dok su neke firme otišle i korak dalje (Asus recimo, na P4B revizije 1.05) i stavili crvenu LEDicu koja bi se upalila stavljanjem nekompatibilne AGP grafe i time blokirala cijeli sistem od slučajnog paljenja i stvaranja fizičke štete na komponentama.
Trekkie4 je offline   Reply With Quote