Tema: Automobili
View Single Post
Staro 22.12.2023., 10:37   #71106
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Eto i Euro 7 norme koja postavlja pravila i o baterijama EV-a. Baš me zanima koja će to baterija imati 67% nazivnog kapaciteta nakon 8g. ili 160k km upotrebe.
https://revijahak.hr/2023/12/21/napo...ih-automobila/
Pa, generalno se gleda da se može doći do pada na 80% nakon 1000 ciklusa. Da auto ima domet 160km, to je i bolje od ovoga što norma zahtijeva.

A ako se baterija malo pazi, regularno ne prazniš ispod 20% niti ne puniš iznad 80% onda će to padati i drastično sporije. U tim krajnjim područjima su anoda ili katoda maksimalno energizirane pa dolazi do najvećeg rastezanja materijala i pada kapaciteta, takvim nježnijim korištenjem mislim da i 2-3 tisuće ciklusa nije nedostižno prije nego se prijeđe ta razina ispod 80%.

Vrijeme kao takvo ne utječe puno na bateriju ako je ona konstatno u pogonu i održava se naponsko stanje. Jedino ako bateriju imaš negdje sa strane, ona će se isprazniti i doći će do oštećenja materijala unutra, ali baterija koja se koristi i održava neće imati gotovo nikakav utjecaj protjecanja vremena kao samostalnog uzroka.

Zadnje izmijenjeno od: Exomaniac. 22.12.2023. u 10:45.
Exomaniac je offline   Reply With Quote