Citiraj:
Autor Overclock
Ima program koji izlista BIOS adrese, pa se jumperima podesi da se ne preklapaju. Ploca je glavna, onda najcesce grafa, a dalje po želji: I/O, mrežna, modem, itd....
To je odlicno objasnjeno na jednom XT-IDE primjeru, ali vidim da sam bil kreten i nisam bookmarkal.
|
Zaboravljaš da sam kroz godine složio i presložio više DOS mašina (uključujući čak tri 486-ice, dvije DX2 i jednu DX4) i da nikada nisam imao toliko problema sa IRQ i/ili DMA postavkama kao na tom jednom kontroleru
Ne, problem je baš bio specifičan za taj jedan kontroler ... a riješio sam ga zamjenom za drugi. Da li je možda postojao neki hardverski razlog zbog čega nije želio raditi ili je jednostavno bio tvrdoglav, nemam pojma. Znate i sami koliko je hardver bio "čudljiv" u ono vrijeme, nekompatibilnosti su bile gotovo pa normalna stvar.
A i činjenica je da za većinu tih kartica više ne postoji nikakva dokumentacija, stoga ako nema informacija na samoj kartici (u obliku silkscreen tiska) onda ste naje... i možete samo ići trial & error metodom. Upravo ovo je jedan od razloga zbog kojeg sam predložio gore-spomenuti kontroler, jedan je od rijetkih koji ima apsolutno sve postavke i varijante napisane i objašnjene na samoj ploči, bez potrebe za dokumentacijom.