Tema: Automobili
View Single Post
Staro 16.12.2023., 09:46   #71024
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Citiraj:
Autor strgani Pregled postova
Scenarij: auto se otključa, prilikom pokušaja paljenja izgubi struju i mrak, nema NIČEGA.
Nakon 10 min proradi.
Nekad tokom vožnje se infotainment resetira i elektroservo prestane radit na pol sekunde, jednom se čak nakon zaustavljanja i gašenja opet nije dao upaliti neko vrijeme.
Često se dešava prilikom manevara uparkiravanja.

Akumulator bi trebo bit 110Ah, unutra je 80 i to agm, a auto nema start stop.
Kontakti provjereni, dotegnuti, tu nema greške.

Ideje?
Multimetar u ruke i pogledat koliki padne napon dok se pali auto. Ispod 10.5 volti ne smije nikako past. A onda se može i pogledat koliki je napon dok stoji u leru, trebalo bi bit oko 14V. Također, koliki je napon dok auto stoji na miru ugašen barem 10 minuta, trebao bi biti od 12.8-13V, mislim da AGM ima nešto više napone.

Zašto je tako mali akumulator? Ne dimenzionira proizvođač bezveze kapacitet akumulatora, što je manji kapacitet to će se više oboriti napon pri paljenju, a ovo je 30% razlika.

A ovo sa servom mi zvuči kao da je možda i alternator u banani, možda je otišla dioda ili dvije pa djelomično radi, ali kad se stvori velika potrošnja od okretanja volana, padne napon i elektornika koja je osjetljiva na napon se resetira, možda je i alternator zdrav samo akumulator sad više nema dovoljno kapaciteta za skokove u potrošnji. Isto se može okretat tak volan na mjestu pa vidjet dal to uzrokuje neki pad napona.

Zadnje izmijenjeno od: Exomaniac. 17.12.2023. u 11:03.
Exomaniac je offline   Reply With Quote