Kužim ja da ti voliš grub
Nego, Manjaro s ovim velikim updejtima ide pomalo na kvasinu. Jučer 1.5GB updejta, danas hoće još 1.2GB, rafalno kiksaju PGP signature... bumo vidli. Htio sam eventualno probati NixOS, mislim da ću morati požuriti.
Kako bilo, evo još jedne glavolomke: htjedoh tu BTRFS data particiju prebaciti na EXT4. Na njoj ukupno 45.5GB podataka u skoro 250k fajlova. Imam tu razne python pizdarije, bude fajla ko Tatara.
Kako bilo, movam ja komplet sadržaj te particije u jedan folder u home, na istom M2 SSDu. Nisam siguran koliko dugo je to trajalo, ali stvarno nije dugo, svega par minuta. Jedva sam primijetio.
Onda sam krenuo napraviti format te particije, ali gparted se žalio da ne može jer kao o istome ne može obavijestiti kernel pa bi neke aplikacije mogle s time imati problema. A i ta particija mi je i tako u fstab. Gparted je particiju kao obrisao.
Pa sam onda updejto fstab (btrfs -> ext4), opet pošao u live i ondje s kde partition managerom ponovno obrisao data particiju (ispalo je da je gparted ipak nije obrisao) i ponovno je formatirao. Prošlo bez problema.
Začkoljica 1: vratim se ja u manjaro kad li ono na friško formatiranoj particiji ostali neki od direktorija (fajlove nisam siguran jesu li bili, direktoriji sigurno jesu) koje sam prije movao (???)
OK, krenem ja vraćat te fajlove natrag iz home na data particiju i brate mili...
Začkoljica 2: prebacivanje zaršilo malo prije. Jučer je to trajalo pa valjda preko dva sata. Nisam baš striktno vodio računa, pustio sam komp da radi i krenuo se spremat za počinak. Komp je sam pošao u stand by nakon pola sata. Danas ga dignem gore i on nastavlja teliti to prebacivanje još kakvih 15 minuta, bio je jako dugo na 85%.
Što misliti o ovome?
Lupio sam i ss toga u što sam zurio par sati. U biti, ako je ovaj prethodni korak počeo u 22:50, ja sam odustao od čekanja oko 23:30, još je on sam ostao onda 30 minuta i povrh toga danas kakvih 20ak minuta. Dakle, približno dva sata sve skupa.