To je upravo ono kaj kod tebe nemogu skuzit. Ak imas UEFI instalaciju , da imas 100 OS-eva - trebas samo jednu EFI particiju. Jednu. I ako se drzis standarda, Grub ce uvijek odraditi posao kak spada (zasebna /boot i /boot/efi particija). Hocu ti samo ukazat da to sto radis je tolko van standarda da boli glava i ako se nakon upgrejda potrga - ocito ne radi. To kaj Ubuntu te ne upozori na nedostatak EFI particije moze biti iz vise razloga al ja se drzim onoga da je Ubuntu u zadnje vrijeme postao poluproizvod kojem je bitnije da radi kao WSL instanca i gura smrdljivi SNAP al kaj bus. Dakle primjer: kod mene su 2 nvme diska i 2 HDD-a. Fedora je na 1 nvme - dakle /boot /boot/efi i LVM za sistem/home. Ako pozelim instalirat Windows - isti ide na drugi nvme disk ali koristi EFI particiju sa Fedora instalacije - tu lupa svoj bootloader a da pritom ne skrsi grub.
Code:
root@fedora:~# ls -l /boot/efi/EFI/
total 12
drwx------. 2 root root 4096 31. Okt 21:09 BOOT
drwx------. 2 root root 4096 8. Dez 12:05 fedora
drwx------. 4 root root 4096 8. Dez 12:01 Microsoft
Nakon sto se zapise moram samo u BIOS-u izmjeniti da je Grub glavni bootloader i iz Fedore jednom novu Grub konfiguraciju gruba zapisat:
Code:
grub2-mkconfig -o /boot/efi/EFI/fedora/grub.cfg
(naravno nakon sto sam editirao /etc/default/grub)
I to je to. Da pozelim sad jos neku Linux distru dodatno instalirat ili BSD - istim procesom mozes Grub unedogled skalirat. I boota sve.
E sad da je MBR / Legacy boot - e onda je malo zesca perverzija nuzna jer Windows Bootloader prepise Grub. Ali i to je rijesivo