Ja se ne žalim na probleme, kako sam x puta kazao čudo jedno koliko to dobro radi.
Moj "problem" (u biti nije problem, već specifičnost mojeg načina korištenja koji ne mora biti nekome po volji za što me zaboli) je što sam promijenio hrpetinu distribucija tokom nekoliko godina, dok u hodu pretežito učim na greškama.
Preformatirao sam diskove u više navrata, isto tako prebacivao i particije vamte tamte. Krenuo sam sa SSD od 250GB kao sistemskim, pa onda prebacio sistem na SSD od 500GB, pa onda prebacio na SSD od 1TB i sada njega koristim kao sistemski. I bogami to tako ostaje dok taj disk bude živ
Iinicijalno sam imao sistemsku + home na tom disku od 250GB. Pa sam klonirao na disk od 500GB i napravio još jednu sistemsku i home za eksperimentiranje sa drugim distrama. Pa sam dodao spyware 10 sa onom njegovom rapsodijom od particija. Te particije su bile posvuda.
Uz dva M2 SSDa, imam i jedan SATA SSD te dva HDD. Sa svim tim instaliranjem i prebacivanjem, bootloader ne bi uvijek završio tamo gdje treba. Čak niti onda kada bih mu rekao što da radi, on bi odradio po svojem. Neki instaleri uopće niti ne pitaju kamo da ga stave nego odaberu sami. A kada sam krenuo nisam niti imao EFI particiju nego ju dodao naknadno kada sam krenuo raspetljavati to što sam zakuhao tijekom godina.
Ako nema EFI particije, onda ona nema kamo biti niti mountana. Koliko se sjećam ubuntu instaler prije kakve 4 godine nije niti pitao za EFI particiju, pa je nisam tada niti napravio. I tako se to vuklo par godina.
Sa svim tim brčkanjem meni osobno se refind pokazao kao dobro i jednostavno riješenje. Povremeni problemi koje sam imao s grubom (osim gore navedenih koji baš i nisu direktno vezani za grub) su bili u tome što mi je znalo prilikom updejta kiksati pa ne vidjeti koju od tih mojih raštrkanih sistemskih particija. A sa refindom takvih problema do sada nisam imao. Treba samo prilikom promjene diska pokrenuti njegov instaler nakon čega on napravi novi nvram entry i vozi.