postoje 2 tipa optičkih niti - multimodna i singlemodna , a multimodna se ne koristi zadnjih 10tak godina za gotovo ništa.
sve novogradnje (ok to ne mogu znat, ali puno novogradnji) dođe sa pripremljenom optičkom niti od nekakvog ormarića na zgradi / u zgradi gdje se očekuje da dođe telekomov kabel, pa do svakog stana. do sad sam viđao:
ili pigtail kakav i treba biti (lc-sc), ili montažni kabel pa se očekuje da provider splajsa nit u stanu (HT tada ostavi mali mali splice box veličine kutije cigara) koji je spreman za prihvat njihovog lc-sc pigtaila. ovo šta sam viđao bude 4 ili 12 nitni kabel, valjda ovisno o tome šta izvođač radova ima dostupno, nema neke razlike u cijeni.
gpon optika po defaultu koristi SC konektor na ONT strani, to je valjda po standardu. s druge strane može bit štagod hoćeš ali sam viđao samo i isključivo LC konektore. bilo u privatnim gpon mrežama (na razini firmi), bilo od naših providera.
tako da "imati optički kabel koji ne odgovara provideru" je danas gotovo nemoguća misija osim ako zaista imaš multimodni kabel.