View Single Post
Staro 10.12.2023., 18:26   #14
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
postoje 2 tipa optičkih niti - multimodna i singlemodna , a multimodna se ne koristi zadnjih 10tak godina za gotovo ništa.

sve novogradnje (ok to ne mogu znat, ali puno novogradnji) dođe sa pripremljenom optičkom niti od nekakvog ormarića na zgradi / u zgradi gdje se očekuje da dođe telekomov kabel, pa do svakog stana. do sad sam viđao:
ili pigtail kakav i treba biti (lc-sc), ili montažni kabel pa se očekuje da provider splajsa nit u stanu (HT tada ostavi mali mali splice box veličine kutije cigara) koji je spreman za prihvat njihovog lc-sc pigtaila. ovo šta sam viđao bude 4 ili 12 nitni kabel, valjda ovisno o tome šta izvođač radova ima dostupno, nema neke razlike u cijeni.

gpon optika po defaultu koristi SC konektor na ONT strani, to je valjda po standardu. s druge strane može bit štagod hoćeš ali sam viđao samo i isključivo LC konektore. bilo u privatnim gpon mrežama (na razini firmi), bilo od naših providera.

tako da "imati optički kabel koji ne odgovara provideru" je danas gotovo nemoguća misija osim ako zaista imaš multimodni kabel.
jp_rv je offline   Reply With Quote