View Single Post
Staro 07.12.2023., 10:42   #4913
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Kaj te zanima točno? Ja sam trenutno u izgradnji montažne, a 3 frenda rade zidane opekom.

Cijene samih kuća su ti otprilike jednake (ako gledaš istu razinu toplinske izolacije i cijenu kod najvećih par proizvođača u hrvatskoj, nešto manje je ako uzmeš njihove tipske kuće :5-10% manje nego individualno projektiranje.

Projektiranje, papiri, doprinosi i priključki sam proces i cijene identične zidane i montažne, te čekanje dozvola itd. Kod tog dijela nam je sve išlo super, i projektiranje i dozvole, sve rješeno unutar par mjeseci.

Temelji su ti isto jednaki zidane i montažne, mi smo radili temeljnu ploču s 16cm izolacije XPSom ispod.

Sam život u kući ne znam kako je jer nam još nije izgrađena i taj dio nemogu reći iz iskustva, ali bili smo na otvorenim vratima i ovako ljudi što govore su zadovoljni, izolacija jako dobra (nama je npr. ukupno u zidu 32cm mineralne vune, presjek zida je 38cm), niske režije.

Negativno je što moraš platiti cijeli iznos odjednom (barem ovi kod kojih mi gradimo tako traže). Kod zidane možeš raditi i financirati po etapama, ne moraš imati zatvorenu financijsku konstrukciju. Kod zidane možeš dosta toga sam raditi (praktički ako imaš nekog tko će ti staviti pečat možeš i zidati sam, makar to više ne rade, dosta stroge su kontrole, od ove godine sve ide preko ednevnika i svaki dio gradnji ti mora ovlašteni staviti pečat i opisati gradnju).

Kod montažne je kuća brzo gotova do visokog roh baua, ali ono što se čeka je od uplate iznosa do početka gradnje ti zna proći i do 6 mjeseci, opet ovisno kako koji proizvođač ima u ugovoru. Nekome je to deal breaker, nama se ne žuri pa čekamo.

Sve unutra nakon visokog roha baua se radi kao i kod zidane kuće. Izolacija, grijanje, glazure, gletanje, malanje, parket i pločice - sve je jednako.

Ono radi čeka smo se mi osobno odlučili za montažnu je da nemamo pojma o gradnji ni nemamo u obitelji nikog s kim bi ja mogao nešto sam eventualno napraviti te dobra toplinska izolacija i kvalitetni materijali, i što ne moram posebno tražiti izvođača zidova, pa krovopokrivača, vodoinstatera, električara, stolariju - sve ide preko njih. Opcija je još uzeti i grijanje te glazure preko njih onda stvarno moraš samo parket, pločice i malati i to je to. Neki nude i ključ u ruke. Mi se za to nismo odlučili jer je skuplje nego da sami tražimo majstore za to. Uglavnom su svi B energetski razred, a moja bi trebala biti A. Uzeo sam dizalicu topline, rekuperator i imati ćemo kamin više radi estetike, ali i grijanja.

Neki nisu zadovoljni izgradnjom radi fušeraja (loše ograđeni spojevi knaufa, neravna fasada, itd.), ali te stvari vidim i kod frendova koji rade klasično. Svi su na rubu živaca i svi su imali fušeraj prilikom izgradnje, teško je pronaći pravog i odgovornog majstora.

Uglavnom do sada iz iskustva, najlakše je staviti kuću pod krov, onda tek ide veći dio posla.

Kod nas su montažne još relativno u povoju ako uspoređuješ s zapadom europe (ima ih dosta, ali ipak prevladava zidana gradnja). Dok je u Sloveniji 50-50%, u Njemačkoj su montažne oko 30tak posto, a u skandivanskim zemljama one su iznad 80tak posto. Imaš nekoliko tipova gradnje. Po meni su najbolje prefab tj. one u kojima se zidovi rade u tvornici te se samo slažu na gradilištu, najbrže gotovo i najveća kontrola kvalitete i imaš onaj američki stil gdje se radi na licu mjesta te se nosivi zidovi sastavljaju i oblažu na gradilištu. Btw. ove kod nas nisu ni blizu američkom stilu, puno je to kvalitetnije. Naši čak imaju bolje zidove po meni nego neki u Njemačkoj i Skandinaviji koliko sam ja uspoređivao njihove top proizvođače s našima. Vani te kuće jesu jeftinije nego zidane (kod nas je podjednako), ali ti je to puuno veći iznos nego kod nas, npr. renomirani njemački proizvođač montažnih cijene kreću od 3800€/m2 za visoki roh bau, ali su zidane tamo još skuplje očito. Kod nas su cijene oko 800€/m2 kod top 3 proizvođača koji ti garantiraju kvalitetom. Zato i naši rade dosta po Austriji i Njemačkoj. Imaš i srpske firme koje nude od 450-500€ visoki roh bau, ali tu su tanji zidovi, manja izolacija, drugačiji materijali itd. Sve možeš vidjeti na netu, svi proizvođači imaju presjek zidova i tehnologiju na webu, i naši i strani.

Zadnje izmijenjeno od: Matijac. 07.12.2023. u 11:33.
Matijac je offline   Reply With Quote