To je stvarno dosta poražavajuće. Bio sam vidio neki benchmark gdje je mislim neki od resident evil nastavaka koji se mogao pokrenuti native na linuxu gurao preko 20% više FPSa nego na windowsima. Iako ti benchmarci danas jesu sutra nisu.
A sada vrijeme za ispovijest
Dakle, prekjučer u svoj svojoj mudrosti krećem ja lagano movati i resajzati particije. Oko 22:30 (što je inače moje vrijeme da se krenem pripremati za počinak) rekoh, samo ću to na brzinu pa idem leć. How yes no.
Ispostavilo se da mi je nekako (nisam siguran što sam radio kada sam prebacivao particije sa starog na novi SSD, ali od viška glava ne boli) ostalo skoro 30GB slobodnog prostora. Bilo je Manjaro OS pa Manjaro Home pa tih 30GB. I rekoh, to mi je taman. Dakle, home move "desno" pa samo extend OS particije. How yes no.
Bootam u live KDE manjaro, koristim KDE partition manager i movam taj home "desno". Onda extendam OS particiju i sve je super, sve je za pet. Čmaljavim poluzatvorenim očima pogledam prema onom vizualnom pregledu particija, kad home particija u sivom, unknown format. Odlično
Pa sam onda do 1 ujutro išao istraživati kako se koristi testdisk, e2fsck, gparted ima isto neku ultra sporu opciju povrata/traženja particije i tako dalje. To na kraju nije bilo pitanje izgubljene particije, nego korumpiranog file systema. Koji se uzjebo kod movanja. Moguće da nisam extendao OS particiju preko tog dijela koji je imao problem da bi se nešto i moglo napraviti.
Kako bilo, testdist je nalazio 20 raznih particija, ali on i tako samo popravlja partition table (ako sam dobro shvatio). e2fsck mi je javljao da je superblock korumpiran, korištenje svih backup superblockova nje pomoglo. Probao sam i vratiti te particije u početno stanje, međutim nije bilo promjena nakon ponavljanja gornjih radnji.
Na kraju sam pokušao i formatirati some superblockove, rebuildati invodove i journal i dobio sam fukncionalnu particiju, ali praznu.
Lekcija 1: naročito prije sličnih radnji napravi backup. Imaš brzi disk, to traje 5 minuta.
Lekcija 2: prati što se dešava između koraka
Lekcija 3: ne budi glup
Ali kako kaže narodna, sreća prati budale pa sam tako i ja imao jedan nešto dana star backup iz kojeg sam na kraju kopirao home particiju, upravo na tom starom/prethodnom SSD.
Imam backupiranu tu uzjebanu particiju (toliko sam bio trezven da odradim ddrescue prije nego napravim dodatnu štetu) pa ako ima tko kakve sugestije što probati s tom particijom stojim na raspolaganju. Nije mi bitno što se samih podataka tiče, ali eto čisto da iskoristim priliku za naučiti lekciju detaljnije.