Ovaj "1" je u velikoj vecini cloud neke vrste, sto iz financijskih sto iz prakticnih razloga i to je imho cist oke za veliku vecinu normalni(ji)h ljudi. Kao sto si rekao, cloud nikako ne bi trebao biti i jedina backup opcija. Ako periodicki provjeravas integritet cloud backupa, ne vidim sto bi te moglo kociti da ga nastavis koristiti kao "1" u backup shemi. Osobno, cak i uz provjere i sva cudesa, ne mogu mu 100% vjerovati za jedini backup.
Osobno, te konzumeristicke cloudove na kojima iz prakticnih/specificnih razloga drzim neke dokumente, syncam nazad na NAS gdje ih na kraju i snapshotam. U zadnjem koraku moje backup sheme sve ono sto mi je bitno u zivotu (a tu je i sacica podataka s tih cloudova) ide enkriptirano u, pogadjate, cloud.
Da mi sutra bas sve krepa, grickao bih nokte dok ne budem siguran da su mi podaci s clouda zbilja na mjestu. Toliko mu vjerujem, ali jednostavno to je rizik koji sam prihvatio jer ne zelim placati hardver (drugi NAS) na nekoj trecoj lokaciji.
Driveu, Onedriveu i sl. jednostavno ne vjerujem, sto se vidi iz prilozenog. Koristim ih kao USB stickove, a USB stickovi svako malo prducnu tako da...