View Single Post
Staro 30.11.2023., 05:03   #2747
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
U zadnje vrijeme me muči što mi je sistemska particija na manjaru konstantno 85-90% puna (od 30GB). I sada se nešto igram sa privateGPT a isti potrebuje instalaciju cude koja pak potrebuje 4.7GB prostora. Bude to i duplo s obzirom da će čuvati sam package, pretpostavljam.

Ima neki način da to instaliram u home ili je jednostavno najpametnije povećati sistemsku particiju? Neki dan sam baš prebacivao particije sa starog SSDa na novi i nisam se sjetio u istom potezu povećati particiju.

Dosta toga sam prebacio u home preko appimage
(veće aplikacije kao libreoffice) ali sistemska je jednostavno krcata. Jedan od najvećih okupatora je /usr/lib/locale od 1.8 GB u kojem je 99% meni nepotrebnih jezika i /var/cache/pacman/pgk od 4.5 GB gdje sam već naložio da drži samo onaj zadnji package. Čišćenjem tog direktorija uspijevam se nekako održati na 85% ali kod svakog (čestog) updejta borba je za svaki megabajt

Hijao...opet sranja radis Da ne duljim sto kako i zasto - povecaj sistemsku particiju. Zato ja recimo uvijek LVM koristim pa mogu manipulirat particije "on the fly". Moj ti je savjet - dodijeli vise prostora OS particiji (bar 60GB) i rasclani ju na / i /var barem. Home je za osobne podatke i konfiguracije pojedinog korisnika ne za ovakve eksperimente. To sto ti Linux daje mogucnost da se upucas u nogu ne znaci da bi se i trebao (na primjer: prebacit /var u /home i linkat na root).
tomek@vz je offline   Reply With Quote