U 90-tima su i jeftina pojačala zvučala na prvu osjetno bolje od puno skupljih receivera. Čini mi se da u moderno vrijeme to više nije slučaj.
Poslušao sam puno pojačala zadnjih godina (Chipoteka, Ronis, Sonus Art…) ali sam ostao paf kada sam poslušao Onkyo A-9150 pored duplo skupljeg Marantza. Izvadio sam novčanik i platio kešom. Toliko je bolje zvučao.
Tjerao je ogromne trosistemske Focale s takvom lakoćom. Otvoren zvuk a ništa potisnuto, ništa naglašeno. A ima puno dinamike.
Doma su mi obični Youtube dijalozi zvučali bolje i jasnije a ne samo muzika. Prije toga sam imao Onkyo A-9010 pojačalo koje je tri godine zaredom bilo proglašeno najboljim budget pojačalom u What HiFi.
Stoga… da. Pojačalo može učiniti veliku razliku. Uvjerio sam se u to nekoliko puta. A koje? Sretno s potragom
HiFi prodavači magle namjerno mijenjaju zvuk pojačala i ostalih stvari da bi nas navukli na mijenjanje komponenti (famozno matchiranje komponenti).
Već desetljećima se zna kako proizvesti tranzistorsko pojačalo s THDom ispod -100dB, ravnom frekvencijskom karakteristikom do megahertza i niskom dinamičkom kompresijom ali to nije u interesu onih koji proizvode consumer pojačala…
Neka naizgled skromna DiY pojačala bi posramila mnoge teškaše s HiFi sajmova.