View Single Post
Staro 24.11.2023., 12:48   #1044
murina
Premium
Moj komp
 
murina's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: St
Postovi: 448
Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Ja sam ti dobio za Zagreb, 195 kvadrata bruto, ugrađena kuća sa podrumom (35m2), polu-ključ u ruke (nema vode, odvodnje, struje, grijanja, klime, metalne ograde) i bilo je 1200€ kvadrat sa PDV-om. Kad nadodađ sve ostalo, bude skoro 1500€. To ti je bez arhitekta, troškovnika i ostalog što bi me još čekalo (HEP, Vio, komunalno). To je još 15 hiljada.

Kod mene je problem što je ugrađena kuća, nema prostora za velike strojeve, mala je parcela, imam susjedne kuće (koje su novije i imaju podrume i AB gradnju), ima kablova u visinu i kuća ide do ulice pa mi je sve zaustavilo to što traže zaštitu građevinske jame (a to je samo sondiranje i projekt 7k, a izvedba pitaj boga koliko - navodno i do 25k eura može otići ovisno o načinu zaštite). Stalno nešto iskoči, a sva salva projektanata i tih u gradu ne zna točno što sve treba. Svako malo neka nova pravila, a da ne velim da imam totalno drugačija pravila gradnje od susjeda 20m dalje. On je na istom zemljištu napravio valjda 300 kvadrata bruto, ja nemrem 200. A sve isto, parcela, pozicija kuće, sve. I ne, nisu se promjenili propisi ili GUP.

Mislio sam da ću moći bez majstora u familiji i poznanstva, žicanja za popuste, plaćanja kešom, ali nema šanse - u ova vremena teško. A za sve trebaš potpis ovoga i onoga, nemreš sam napraviti ništa.
U Splitu i okolici se isto po novom računa sa 1500€/m2 ili više, rijetko kad manje. Za proći jeftinije, računica je jednostavna: manje kvadrata

Bolje da se ne angažiraju previše prijatelji i rodbina. Naravno ima iznimki ali generalno se puno lakše dođe do željenoga ako nemaš teret prijateljstva/srodstva. Prijatelji/rodbina najvjerojatnije imaju posla i bez "vašeg" projekta, pa im je svako spuštanje cijena gubitak, pa nastaju razni problem i nezadovoljstva.. my 2 cents
__________________
murina je offline   Reply With Quote