View Single Post
Staro 17.11.2023., 09:16   #3969
FitzTN
Premium
Moj komp

FitzTN's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
neznam da li shvaćaš rizik ovoga?

1) ssd krepaju iz vedra neba
2) ransomware ti ih zaključa

dakle barem te stvari drži u kopiji na mehaničkom disku koji nije stalno spojen na PC.

pred par godina lokalni arhitektonski ured došao plakati jer su pokupili ransomware koji im je zaključao cijeli nas, skužili su kad je bilo kasno, a onda je scheduler krenuo raditi backup na vanjski usb disk i samo je sporoća usb diska (2.0) spasila da ne ostanu bez svega, ali su ostali bez cca pola podataka.
dakle imali su nas, nitko im ga nije podesio sa snapshotima i verzioniranim backupom, već samo 1 kopija podataka plus dnevni običan backup na usb disk.

ponekad se pitam kako više firmi ne ostaje bez podataka, kad bitne stvari čuvaju na jednom ssd-u.
ono, disk od 4tb ti je 100eura.
Tu sam ja kriv jer sam se loše izrazio. To su slike iz zraka i radne datoteke Metashapea. Ono što treba i što je "konačan proizvod" koji se dostavlja projektantu ili iz kojeg se rade podloge ima <100MB i to je zajedno sa svim drugim, nas, cloud, usb... Slati nekoliko GB slika iz zraka koje 95%+ više neće trebati, a 100% nakon što se posao završi i naplati u cloud je besmisleno.
FitzTN je offline   Reply With Quote