View Single Post
Staro 17.11.2023., 07:35   #994
DoxyTheCroat
Premium
Moj komp
 
DoxyTheCroat's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2019
Lokacija: Ivanić Grad
Postovi: 340
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Ništa posebno, kuća s par soba, podrumom, garažom, šupom, bazenom i prilaznim putem, na čestici 1/1 blizu Zagreba. Dio s državom sam riješio u tjedan dana, a recimo jedna velika domaća firma za montažne kuće koja je bila posljednja u nizu mi u tri mjeseca nije bila u stanju napraviti izvedbeni projekt, a glavni je stigao ohoho kasnije kad sam ja već našao kupca za nekretninu. O nejavljanju na telefon/mail i promjeni ljudi u firmi da ne pričam. Dobili su od mene sve što su trebali, sve nacrte i promjene, 2000 eura za projektiranje jer drugačije nije išlo i to se trebalo uračunati u konačnu cijenu. Znači, 2018. sam kupio nekretninu, do 2022. sam mijenjao geodete i projektante za zidanu kuću pa odustao i angažirao ove za montažnu, 2023. sam dobio glavni projekt kada je već praktički bila prodana. Zašto? Jer su obećali da će njihovi papiri biti gotovi za mjesec dana, a kuća za dva mjeseca. Ja ne znam tko je tu blesav, ali iskustvo s građevincima mi je kao i s pravnicima, svi ograničeni kao balkon. Obećavati nešto što ne mogu izvesti i pričati bajke svaki sastanak je zajedničko svima.
Budimo iskreni, 4 godine si projektirao, pa nije Burj Khalifa, a ovo s montažnom ću uzeti kao primjer drugima, npr šogoru koji je trenutno nabrijan na montažnu, uzeo bi jeftinije iz Bosne ili Srbije, obećaju sve za 3 mjeseca, a nisu u stanju kroz 3 godine. A kad i naprave, najčešće je hrpa smeća koje je koštalo skoro ko i klasična gradnja. Materijali smeće, kontrola kvalitete nepostojeća i sl.

Jedini stvarni problem od kupnje preko projektiranja do gradnje, je sam završetak.
Pošto je kod nas posloženo tako da npr. strojarske instalacije, ako imaš plin, smije raditi samo ovlašteni od distributera sa područja na kojem se gradi, a to su uglavnom fušeri, i imaš ih u prosjeku 3 po općini/gradu. Prikupljanje atesta i ostale tehničke dokumentacije, kao i ostali dio za izvješće nadzora kao obavezan prilog zahtjevu za izdavanje uporabne dozvole, je ponekad noćna mora.
Posao je napravljen, sve je u redu, ali doslovce nekad se naganja radi JEDNOG lista papira.
Ako ne prođe tehnički, onda se natežeš u frci i strci narednih tjedana, elektra te ne želi spojiti, plin, voda...nitko dok ne dobiš uporabnu.
Još ako radiš objekt koji mora imati vatrodojavu, pa ti na tehnički dođe predstavnik MUP-a, pa čovjek mora svoje postojanje opravdati pa te pegla unedogled.
Takve stvari su problem kod gradnje, ovo ostalo je praktički na autopilotu ako nisi megaloman kojeg boli kiki za pravila struke i zakonsku regulativu.
DoxyTheCroat je offline   Reply With Quote