View Single Post
Staro 16.11.2023., 13:57   #1
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Solarno i dodavanje baterija

Možda offtopic? jbg.

imam složeno solarno 5 panela i 4 aku od 120Ah u seriji, sustav je na 48V.

Imam na te 4 baterije spojeno onaj "regulator" / kompenzator na kojega je spojen svaki akumulator, da se kao izregulira napunjenost...

ubrzo idemo na proširenje sustava i dodali bi još 4 aku od 300Ah u postojeći sustav.

pitanje je: kako spojiti jače akumulatore?

ja bi svakom postojećem od 120 dodao jednog od 300 u paralelu, efektivno to postaje aku od 420Ah. baterije su istog tipa ali nisu istog proizvođača.

varijanta 2 je napraviti odvojenu seriju od 4 x 300 sa svojim "regulatorom" i to kresnut paralelno na postojeću liniju od 4 x 120, ali mi se čini da je to neispravan način spajanja.

na prvi način je manja razlika u kapacitetima.

da li je potrebno kupiti u tom slučaju i 4 x regulatora koje bih stavio između svakog seta od 120+300Ah? po meni DA, ali...?

ideja mi je bila pitat na redditu ali neda mi se otvarat account tamo, a možda je netko slagao solarno ovdje.

radi se o potpuno offgrid sustavu sa ubrzo 10 panela. postojeći sustav je preslab za zimsko kišno razdoblje, kad je sunčano izdrži na knap, ali čim su 2 dana kiše isprazne se akumulatori i moramo dopunjavati sa agregatom.
jp_rv je offline   Reply With Quote