View Single Post
Staro 14.11.2023., 20:15   #987
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Je, sve je po Zakonu (TM). Bio je određen neki natječaj na kojem su se mogli najtecati samo jednakiji. Onda su ti jednakiji, pošto sami nisu mogli, preustili posal, (umanjeno za njihov dio, mislim, razumijemo se), drugima a moguće onda i ti drugi trećima. Opeta umanjeno. Pa su treći vjerojatno kazali "gledajte, s tom lovom se to ne može odraditi kako treba" pa su im ovi kazali "no, napravite kako se može a mi ćemo pogurati da nitko ne kopa frku".

Takva bijaše riječ gospodnja i tako bi.

Ja se načelno slažem s ovime što kaže doxy. Samo što je stvar u tome da početni dio priče ne drži vodu. Sranje bude na nekim određenim mjestima, da li zbog klizišta ili zbog potresa. Ako si gradio u naplavnoj dolini zato jer je zemlja bila jeftina: nema problema stari, na vlastitu odgovornost gradi i odjebi ako bude sranje.

Isto tako, ako je nekome pao krov glavu zato jer je gradio kako ne treba, njegov problem.

U međuvremenu, ja u svojih podosta godina nisam nikada čuo niti vidio da je nekome zbog nestručne gradnje pao krov na glavu. Istina, kod nas gotovo da nema potresa. Bude nešto poplava pa potopi podrume i slično. Na niskoj smo nadmorskoj visini, infrasktura je loša, priprema terena također. Kod nas je tlo tvrdo i puno kamena, ali drenaža je upitna. Ljudi su gradili često zidove koji nisu u škvari ali kuće se nisu rušile same od sebe.

S druge strane, kada "velike" građevinske firme daju garancije od kojih mi se sere, onda krov prokišnjava nakon 5 godina (dakle, nije zajebancija - APN zgrada parsto metara dalje, krov prokišnjava nakon 5 jebenih godina) i stanari su prepušteni sami sabi. Tamo se isto sve gradilo po propisu, svi su sve potpisali. Ne daj bože da iznenadi potres, nekoliko obitelji bi ostalo bez krova nad glavom a moguće i bez glave.

Moja zgrada je imala sličan problem, jedino što je građena osamdesetih pa onda je to ipak bio jedan drugi nivo. Fušarili su užasno, ali za današnje standarde je to top topova. Zidovi su sjecali, probijala je vlaga na više strana kroz fasadu, tekla voda iz utičnica i tako to.

Dat ću još jedan primjer gradnje od prije dvije godine, baš preko puta mene: ja nisam stručan, nemam pojma o gradnji, ali tamo su puna tri (brojkom 3) dana nakon što su izlili temelj počeli graditi dalje. Bio nadzorni, rekao peglaj dalje, ne treba ništa čekati.

OK, ima betona i betona, ali po meni je to suludo. Da se ne čeka beton da odradi svoje samo zato što se nikome ne čeka, to je po meni suludo. Da su Štef i Joža tako radili, svi bi im se smijali, rekli bi da su ludi, da lupetaju, da nemaju pojma i tako dalje. Naravno, kada su gradili Štef i Joža onda se kuća gradila 10 godina. Puno je ljudi tako ovdje gradilo, pomalo i koliko su prilike dopuštale.
mkey je offline   Reply With Quote