točka 1 je najgora koja te može zadesit - jer nije povezano sa nestankom struje a simptomi su isti. osim toga, treba stići na remote lokaciju u trenutku kad se stvar ugasi ničim izazvana.
doma također. umre mi u 2 ujutro ili dok sam na poslu, ugasi komad bitne opreme, i nitko osim mene nezna šta je umrlo, pa ni ja.
u firmi sam sve takve ups-ove proglašavao neispravnima i bacao. a svi su bili APC jedne specifične serije koje se sad ne mogu sjetit. u 2 godine sam ih oko 10 eliminirao i stavio nove koji nisu imali prve 3 točke. MISLIM da sam uzimao eatone. odnapred se skidala plastika i mijenjala baterija ako se dobro sjećam. za bitnije stvari sam uzimao apc-ove sa 2x aku unutra. ti nisu imali točku 1, ali 2 3 i 4 jesu. back ups 750 ili 900, nisam siguran. uglavnom teški za održavanje, imao sam rezervu uvijek za njih pa bi ih popravio u nekom trećem trenutku.
i za govnarije sam kupovao neko jeftino sranje koje se prodavalo za tipa 50 eura, ne mogu se nikako sjetit marke. njih nisam dočekao da riknu, držali su pos-eve i apsolutno me nije bilo briga koliko će držat niti kako im stavit drugu bateriju jer nije bilo vrijedno mog vremena, kupio sam paletu toga i dijelio ih okolo ko bombone. radili su, izdržali bi tih 5 minuta kad bi pao fid i netko otišao do ormara ga dignut, nisu se nikad zapalili, jednog su mi polili nekim vinom na šanku i samo je propištao i ugasio se. kasnije su ga konobari iscijedili i do idućeg dana je opet radio. nisam ga niti mijenjao, kad se osušio je nastavio radit normalno. neznam dal je to bio plus ili minus. sad se netko treći bavi s njima.
za servere smo imali (i sad imamo) APC sa 12 akumulatora, ali ne šalju mail.
za mrežnu opremu imam neku sredinu, isto je rack sa 6 akumulatora, ali nije apc ni eaton. on mi javi na mail kad mu je nešto. njega sam zadnjeg kupio, ali stvarno neznam koja je marka.
tako da prošlo mi ih je kroz ruke
apc voli ne javit da su mu krepali akumulatori (rack modeli), eaton voli javit da su krepali akumulatori i kad nisu (isto rack).
recimo apc kaže da su aku OK, nestane struje i nakon 10 minuta se ugasi, a nije da ima neko opterećenje, 2 servera gore i 2 switcha. eaton blica da su aku mrtvi, nestane struje i još sat vremena radi.
edit - ovo zadnje je aktualno, jer nemamo agregat. u staroj firmi smo imali dizel agregat pored server sale koji bi se palio 2 minute nakon nestanke struje, tako da ups-ovi nisu nikad morali više od 3 minute držat, a imali smo ih 4 x 12 aku za 8 servera, x switcheva i 1 gpon olt.